Hulín si připomněl osvobození a konec 2. světové války

Foto: MěÚ Hulín
HULÍN – Položením věnců a tichou vzpomínkou si v úterý 5. května Hulín připomněl 75. výročí osvobození města a jeho okolí a ukončení 2. světové války. Pietních aktů na místním hřbitově, u staré školy a na tehdejším bojišti nedaleko Břestu se zúčastnili starosta Roman Hoza a místostarosta Jiří Schaffer, sdělil serveru Zlin.cz mluvčí hulínské radnice Zdeněk Dvořák.

Ráz vzpomínky ovlivnila současná situace vyvolaná pandemií koronaviru a zákazem početnějších shromáždění. „Museli jsme se tomu přizpůsobit. Na druhou stranu jsme ani na okamžik neuvažovali o tom, že bychom si výročí ukončení nejničivějšího válečného konfliktu v dějinách lidstva důstojně nepřipomněli. Je potřeba si stále připomínat důvody, které k této válce vedly, oběti, které během ní přišly o život, i osvoboditele, jenž naší vlasti a našim předkům přinesli osvobození od nacismu,“ prohlásil Roman Hoza, starosta Hulína.

Na osvobození Hulína a jeho okolí od nacistických okupantů se počátkem května roku 1945 podílel i 1. československý armádní sbor. Boje, které svedl severně od města, jsou považovány za nejtěžší, které podstoupil na území tehdejšího protektorátu Čechy a Morava. Potvrzuje to i fakt, že při nich položily své životy více než tři desítky vojáků. Osm z nich je pochováno na hulínském hřbitově, 14 v Břestu a osm v Kroměříži.

Výročí 75 let od osvobození města a jeho okolí a ukončení 2. světové války si Hulín připomněl i prostřednictvím svého zpravodaje. Na stránkách Hulíňana, v dubnovém a květnovém čísle, vyšel dvoudílný historický materiál s názvem „Poslední výstřely“ za Hulínem. Jeho autor Alois Páter v něm přibližuje průběh bojů a čtenářům poskytuje řadu historických faktů a souvislostí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x