Hulín využil lidi na veřejně prospěšné práce na úklid po vichřici i protiepidemický postřik

Foto: MěÚ Hulín
HULÍN – Jako velmi prospěšné hodnotí radnice v Hulíně letošní nasazení pěti pracovníků v rámci veřejně prospěšných prací. Dvě ženy a tři muži se podílejí zejména na udržování pořádku, uklízeli také po vichřici a provádějí i protiepidemický postřik, řekl serveru Zlin.cz mluvčí Hulína Zdeněk Dvořák.

Pracovníci udržují pořádek ve městě i jeho místních částech Záhlinice a Chrášťany. „Zaměstnávání těchto pracovníků je pro město Hulín velkým přínosem. Pracovníci by měli práce vykonávat do konce listopadu, ale jednáme s úřadem práce o prodloužení jejich smluv do dubna příštího roku. Práce je ještě hodně a každá ruka je dobrá,“ prohlásil Zdeněk Váňa, technik z odboru správy města, který má pracovní náplň lidí v rámci projektu veřejně prospěšných prací na starosti.

Kromě udržování pořádku, zejména mechanického odstraňování trávy u obrubníků komunikací, se pracovníci zapojili v létě i do likvidace následků vichřice, která vyvrátila několik stromů a ulámala mnoho větví. „Pomohli také při rekonstrukcích obecních budov, ať již v depozitáři Muzea v Záhlinicích, základní umělecké škole nebo ve středisku volného času,“řekl Dvořák.

V těchto případech bylo jejich úkolem kompletní vyčištění vnitřních a venkovních prostor. „Podíleli se také na přípravách rekreačního střediska Ondráš v Rajnochovicích na sezonu. Před prázdninami je zde potřeba provést řadu úkonů, aby se zde mohly střídat jednotlivé turnusy, navíc letos bylo potřeba zajistit také zvýšené hygienické požadavky v souvislosti s onemocněním covid-19. V celém areálu byl proto proveden antivirový postřik a byla zvýšena kapacita hygienických zařízení,“ sdělil Váňa.

Pracovní doba lidí zaměstnaných v rámci veřejně prospěšných prací je 40 hodin týdně. Jejich odměny hradí z větší části úřad práce, město Hulín se podílí na odvodech na zdravotní a sociální pojištění.  Kromě finanční odměny dostávají tito pracovníci také stravenky.

Město Hulín zaměstnává pracovníky na veřejně prospěšné práce dlouhodobě. Od roku 2006 umožnilo tento typ zaměstnání už 90 pracovníkům. Rozsah i druh činností, které vykonávají, je každý rok přibližně stejný. „Vždy udělají velký kus práce a platí i to pro letošní rok. Projekt veřejně prospěšných prací je pro nás výhodný také tím, že pomáhá šetřit provozní náklady. Prospěšný je i pro samotné pracovníky, protože jim umožňuje pravidelný výdělek u seriózního zaměstnavatele. Moc jim za jejich práci děkujeme,“ konstatoval starosta Hulína Roman Hoza.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x