I hra může být poučením

Scénické čtení Z pohádek Miloše Macourka v čele nejen s Davidem Vackem, foto: Agentura Pierrot
ZLÍNSKÁ KRAJ – Na východě Moravy vsází nejen na své poklady v podobě přírody, památek a tradic, ale obrací se také ke svým významným rodákům. Během prázdnin se tak i zábavný program může stát procházkou do historie a přinést poučení.

Druhá polovina prázdnin se ve Zlínském kraji ponese v duchu místních rodáků. Hned ze začátku tak můžeme představit například scénické čtení „Z pohádek Miloše Macourka“. To by si 20. srpna neměly nechat uniknout rodiny s dětmi v Muzeu Jana Amose Komenského v Uherském Brodě. Na návštěvníky se už nyní těší herci David Vacke, Jiří Hejcman a Tereza Hrabalová.

 „Málo se ví, že spisovatel a scénárista Miloš Macourek, autor scénářů např. k seriálům Arabela, Létající Čestmír, Křeček v noční košili a dalších, je rodákem z Kroměříže.“  komentuje ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Zuzana Vojtová a dodává: „Máme to štěstí, že můžeme nabídnout turistům právě Východní Moravu, kraj plný tradic. Nejsou to ale jen lidové tradice. Jednou z nejsilnějších novodobých tradic je historie i současnost filmová. Zatímco již nyní můžeme doporučit bohatý program návštěvníkům kraje z řad filmových fanoušků, v brzké budoucnosti se chystáme přijít s uceleným projektem Filmový kraj.“

Pravdivost slov Zuzany Vojtové dokládají také prázdninové programy dalších institucí Zlínského kraje. Například Muzeum luhačovického zálesí v Luhačovicích, které spadá pod Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, připravilo dětskou prohlídku výstavy „Masky, kostýmy, maškary“. Ta se uskuteční už toto úterý 2. srpna od 15:00 hodin. Návštěvníci si tak budou moci prohlédnout pěkně zblízka všechny masky a kostýmy používané na místním venkově v průběhu celého roku.

V Rožnově pod Radhoštěm zase narazíte na odkaz samotného Komenského. Místní městská agentura Téčko totiž hostí ve Společenském domě světově známý výstavní projekt „Orbis Pictus Play“. Ten vytvořil Petr Nikl spolu s dalšími předními českými umělci. Je postaven na smyslovém poznání, takže obvyklé NEDOTÝKAT SE!  zde v žádném případě neplatí.

Ideální variantou pro deštivé nebo chladnější dny je interaktivní letní herna „Česká hračka“. Ta se zabývá další mohutnou tradicí spojenou se Zlínským krajem – historií české hračky. Zájemci ji naleznou ve 14|15 Baťově institutu v bývalém továrním areálu ve Zlíně. Otevřeno je denně, a to až do konce srpna. Projekt se sice zabývá českou hračkou, avšak ty z místního kraje, konkrétně z Napajedel, nelze v přehršli přehlédnout. Těšit se tak můžete na nafukovací, nejen v Česká republice známé a úspěšné hračky Libuše Niklové, maminky Petra Nikla. Jsou jimi legendární slon, buvol nebo koník. Ostatně návštěvníci regionu mohou to nejlepší z napajedelské produkce obdivovat v Hřišti hraček v Muzeu Napajedla.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->