I v nouzovém stavu si lidé musejí platit v MHD jízdenky

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
ZLÍN - Opatření Zlínského kraje, podle něhož je mimořádně povoleno používání příměstských autobusů bez placení jízdného, se netýká trolejbusů ani autobusů MHD Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice (DSZO). V MHD cestující nadále potřebují platný jízdní doklad, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí DSZO Vojtěch Cekota.

V trolejbusech a autobusech MHD ve Zlíně i Otrokovicích musejí mít cestující i v době mimořádných opatření souvisejících s koronavirovou pandemií při přepravě platný jízdní doklad. Z důvodu ochrany řidičů před nákazou byl zastaven doplňkový prodej jízdenek u řidičů vozidel MHD, ale nadále platí povinnost cestujících prokázat se případné přepravní kontrole platnou časovou jízdenkou, jízdenkou SMS v mobilním telefonu nebo označenou jízdenkou pro jednotlivou jízdu.

„Dostali jsme v této věci několik dotazů a uvědomili jsme si, že u některých cestujících by mohl vzniknout mylný dojem, že rozhodnutí kraje o dočasném odpuštění jízdného v příměstské linkové autobusové dopravě by se mohlo týkat i MHD. Není tomu tak. Bezplatná doprava se vztahuje pouze na autobusovou dopravu, jejímž objednavatelem je Zlínský kraj. Objednavatelem MHD ve Zlíně a Otrokovicích a zřizovatelem Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice jsou obě města. Jízdné v MHD je třeba nadále platit podle platného tarifu,“ upozornil ředitel DSZO Josef Kocháň.

Nákup jízdních dokladů pro MHD i označování jízdenek pro jednotlivou jízdu ve vozidlech probíhají bez kontaktu s řidiči. Z evidence DSZO vyplývá, že 75 procent cestujících využívá nějaký druh předplaceného časového jízdného, zhruba 10 procent cestujících se přepravuje zcela zdarma podle zákona nebo na základě schváleného tarifu DSZO a jen 15 procent cestujících používá jízdenky pro jednotlivou jízdu. Označovače jízdenek jsou ve vozech MHD umístěny u všech dveří a cestující se jich nemusejí ani dotýkat.

„Chápu opatření v krajské autobusové dopravě, kde všichni cestující při nástupu a nákupu jízdenek procházejí v menší vzdálenosti než jeden metr od řidiče a kde stanoviště řidiče nejsou oddělena skleněnou přepážkou jako v MHD. V trolejbusech a autobusech MHD není důvod, proč by měli být cestující od povinnosti opatřit si jízdní doklad – předem mimo vozidlo – osvobozeni,“ uvedl ředitel DSZO a dodal: „Počty cestujících ve vozidlech MHD po vyhlášení nouzového stavu velmi výrazně poklesly. Předpokládáme, že mezi uživateli MHD je v současné době drtivá většina těch, kteří využívají nějakou formu předplacené časové jízdenky.“

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x