Igor Stránský se vrací zpět na místo činu. Slovácké divadlo v jeho režii uvede Hostinu dravců

Igor Stránský během první čtené zkoušky Hostiny dravců. Foto: Slovácké divadlo
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Emeritní ředitel Slováckého divadla Igor Stránský se po čtyřech letech opět vrací na místo činu. Společně s hereckým týmem se pustil do přípravy nové inscenace Hostina dravců, která přinese napínavou podívanou s prvky černého humoru. Premiéra hry je na programu 27. dubna.

Francie roku 1942. Vybraná společnost sedmi přátel oslavuje kulatiny půvabné hostitelky Sophie, manželky knihkupce Victora Pélissiera. Panuje skvělá nálada, podávají se běžně nedostupné pochoutky, co jen válečný černý trh dokáže dát. Najednou se před domem ozve střelba, na ulici zůstávají ležet dva zabití němečtí důstojníci, ale pachatel je neznámý. Do domu vtrhne gestapo a žádá jako odplatu z každého bytu po dvou rukojmích, které s největší pravděpodobností čeká smrt.

Major Kaubach, pověřený řízením operace, udělá u Pélissierových nepatrnou „zdvořilostní“ výjimku, u knihkupce Victora si totiž pravidelně nakupuje knihy. Nejen, že společnosti dovolí dokončit večeři až do dezertu, ale ještě „umožní“ oslavujícím, aby si dva rukojmí ze svého středu vybrali sami…

Hostina dravců byla poprvé uvedena v Paříži v roce 2010 a okamžitě získala rovnou tři nejvyšší francouzská divadelní ocenění. „Když mi divadlo tento titul nabídlo, hned jsem si ho chtěl přečíst. A okamžitě jsem byl nadšený. Věřím, že diváci budou taky,“ svěřil se Igor Stránský, pro kterého se jedná o neuvěřitelnou 99. režii jeho bohatého divadelního života.

Na prknech Slováckého divadla Igor Stránský uvedl do života mnoho nezapomenutelných inscenací jako například Králova řeč, Přelet nad kukaččím hnízdem, Harold a Maude, Lucerna nebo Macbeth. Naposledy na své milované scéně režíroval v roce 2020 komedii Deskový statek a se Sdružením starých pánů uvádí na Malé scéně Slováckého divadla mystifikační pořad Kachničky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x