Jablko – jistota nejjistější. Stromy obsypány, sklizeň ne vždy jistá

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Taky jezdíte autem nebo autobusem? Taky vidíte tisíce a tisíce dozrávajících plodů? Jabloně jsou obsypány, zdaleka to neplatí jenom u těch šlechtěných a ošetřovaných na zahradách. Kdepak, doslova přeplněné stromy jsou k vidění všude. Často se dokonce stane, že se zlomí pod tíhou plodů celá velká větev, jako by zázrakem je do roka strom zase v plné kondici.

„Mám na zahradě u rodičů v jedné vesnici pár kilometrů za Zlínem několik stromů. Jsou na rozdíl od těch švestkových opravdu plné, už přemýšlím, jak všechno sklidit a zda využít třeba i na pálenku, když bylo švestek velmi málo,“ vypráví pan Milan ze Zlína.

Jablka prakticky ve všech svých odrůdách jsou cennými zdroji vitamínů, minerálů, obsahují sodík, draslík či vápník, mají detoxikační účinky a pomáhají v zažívání.

„Mám takovou zajímavou zkušenost z dětství. Jablek tehdy bylo také obrovské množství, jít si utrhnout do sadu jablko nebo hrušku v té nejvyšší kvalitě nám coby dětem připadalo jako nejběžnější věc. Ani jsme si neuvědomovali, jak za půl století budeme vzpomínat. Dnešní jablka ze supermarketů jsou něco úplně jiného, bohužel,“ vybavuje si jiný Zlíňan Ladislav.

Jablka jsou na stromech v takovém množství, že je s obdivem, jak zpravidla starší stromy takříkajíc drží.

„Určitě dozrávají jako další ovoce o dva tři týdny dříve. Letos mám dobrou zprávu z naší zahrady. Nějak nás vynechali jableční nepřátelé číslo jedna, totiž sršni. Ti nám často během letní dovolené úrodu úplně zničili, ne že bych je ještě chtěla přivolat, ale myslím, že si vybrali jinou destinaci,“ raduje se paní Alena s tím, že se celá rodina těší na její jablečný závin, jako úžasné „zažívadlo“ při střevních či žaludečních problémech pak slouží zavařená jablka se skořicí celou dlouhou zimu.

„Já mám jablka nejraději čerstvá, ale uložená ve sklepě mi vydrží ve výborném stavu asi dva tři měsíce, zrovna jsem sklízel, úroda dobrá, jsem spokojen. Asi budu výjimkou, ale letos mi vyšlo vše. Tedy švestky, broskve, hrušky i jablka,“ uzavírá ovocnou sklízecí debatu pan Petr ze Zlína, který pěstuje ovoce v sadu Burešov.

Přes všechna pozitiva zůstává jedno dilema. Jablka na obsypaných stromech u silnic, ale i v polích bývají sklizena maximálně z padesáti procent.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->