Jahody v Holešově. Tentokrát jen samosběr. Začne zřejmě v pátek

Foto: zlin.cz
HOLEŠOV - Tento rok je z důvodů různých poněkud "odpočinkový." Jaroslav Valenta pěstuje sladké plody na plantážích na kraji Holešova tři desítky let. Letošní rok má několik výjimečných faktorů. Jahody budou na třetinové ploše, než tomu bylo v minulých letech, přesto je sezóna samosběru na spadnutí.

Začínáte na menší ploše, kdy to bude?

Podle všeho v pátek 9. června. Máme letos podstatně menší plochy, už před časem jsem hovořil o útlumu, ale skončit, to se mi nechtělo. Zasáhly různé okolnosti, ale přestat se mi ani na prahu osmdesátky prostě nechce, jaksi to nejde.

Takže, jak to u vás letos bude se sběrem jahod?

Duben je rozhodující měsíc. Letos byl podstatně chladnější, počítáme tedy s tím, že začneme později než obvykle. Ale už máme červeno, tentokrát nabídneme pouze samosběr v cenách od sedmdesáti do sto korun za kilo.

Pořád a pořád vám zvoní telefon, lidé už jsou nedočkaví?

Jsou, což mne těší, ale musejí mít chvíli strpení. Budeme rádi, když letos nebudou brát malé děti, někteří moji výborní spolupracovníci museli skončit, to k té redukci ploch, hlavním faktorem ale bylo zmíněné počasí.

Avizoval jste útlum, nabízel plantáže někomu, kdo by se dobře postaral, ale nestalo se…

Optimální partnery jsem zatím nenašel. A pak je tu jeden faktor, říkejme mu třeba nostalgie. Tady vedle odpočívajících porostů ale vidíte nové. Příští rok se můžeme těšit na bohaté plody nové odrůdy Verdi.

Jahody z Holešova letos nebudou třeba ve Zlíně na tržišti?

Ne. letos je to zatím jinak, plody budou výborné, ale tentokrát budou jahody z Holešova prostě z vlastních rukou samosběračů.

Ono se asi velmi těžce shánějí brigádníci na sběr a následný prodej. Nepletu se?

Nepletete, měli jsme třeba děvčata z Ukrajiny, ale našla si jinou práci. Tak to je a my reagujeme i na stávající situaci na pracovním trhu.

Přesto, pořád vám jahody chutnají?

No jejda, i letos budou vynikající, nebojte…

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->