Jaká bude nejkrásnější Alej roku? Hlasovat můžete i vy

Rytířská cesta k hradu Buchlov. Foto: web Zlínského kraje
ZLÍNSKÝ KRAJ - Krajina bez alejí je jako obraz bez rámu. Tisíce kilometrů našich silnic, polních cest, ulic i parkových promenád od nepaměti lemují aleje stromů. Obdivujeme jejich krásu v každém ročním období a ceníme si jejich staleté historie. Na nejkrásnější aleje a stromořadí upozorňuje anketa Alej roku, které se za rok 2021 účastní také 6 alejí ze Zlínského kraje.

Rytířská cesta k hradu Buchlov

Javorovou alej nechali vysázet tehdejší páni hradu Buchlova z rodu Berchtoldů na počátku 20. století. Širší cesta sloužila pro koňské povozy, užší pěšinka pro pěší.

Lipové stromořadí k Svatému Hostýnu

Jedete-li z Bystřice pod Hostýnem na Sv. Hostýn, musíte projet právě kolem této aleje. Krásné lípy, které na jaře do daleka voní a bzučí tisíci včel, v létě stíní a v zimě odpočívají bíle načančané, lemují silnici a doprovázejí poutníky, ať už jste se vydali na vrchol hory pěšky, nebo jedete nějakým dopravním prostředkem. Alej skrývá také Boží muka z roku 1680, která rozhodně také stojí za povšimnutí.

Alej starých jabloní

Kilometry alejí starých jabloní, které lemují cesty. Sice na jaře vykvetou, ale neudržované a opomíjené už nerodí dobré ovoce. Přesto krásně dekorují krajinu, jako zelené korálky na šňůrce asfaltu nás provázejí na cestách a jsou milými společníky.
Tato jabloňová alej se točí kolem silnice vedoucí z Bystřice pod Hostýnem do Sovadiny.

Alej Jože Úprky

Alej je věnovaná Jožovi Úprkovi, dlouhá 300m, s výhledem na královské město – Uherské Hradiště.

Březové stromořadí v Zašové

O nutnosti kácení či pokácení této aleje se začalo poprvé mluvit již přibližně v roce 2016 a to z různých důvodů související s výstavbou. Například, kolize s plynovodem, nebo nutnost rozšíření stávající cesty s vybudováním chodníku do lokality s novou výstavbou na horním konci obce. Již jednou v průběhu roku 2018 se podařilo záměr pokácení pozastavit v podstatě až doposud, kdy na zářijovém zastupitelstvu obce byly tyto záměry ze strany vedení obce opět oživeny. Věřme a doufejme, že to alej i tentokrát přežije k čemuž by mohla velkou měrou dopomoci i samotná účast v této soutěži.

Alej na Pohoři v Zašové

Alej na Pohoři v Zašové – důkaz že naděje umírá poslední, příklad nevzdávat snahu za záchranu přírody do poslední chvíle i v situaci, kdy se zdá, že je již pozdě, nemá to cenu a smysl. Příběh malebné přírodní aleje na Pohoři v Zašové v Beskydech na Valašsku se od loňského podzimu stal také příběhem upřímné snahy a naděje zachránit kus krásné přírody,příběhem snahy na poslední chvíli odvrátit jistou zkázu řady krásných zdravých stromů navzdory velmi pokročilé situaci i v době, kdy celá mašinerie projektu takzvaných protipovodňových opatření navazujících na takzvané komplexní pozemkové úpravy byla dávno rozjetá, stavba dokonce zahájena, staveniště předáno firmě, takže kácení již tzv. nic nestálo v cestě, jen se čekalo na konec vegetačního období a datum 1.listopadu, kdy se již mohlo začít kácet. (Do toho data zbýval přibližně týden.)V průběhu loňského září a října byla řada místních lidí překvapena označením desítek až stovek zdravých pěkných stromů nasprejovaným písmenem „K“, jak v aleji tak nedalekých lesích. O tom, že by se měly kácet stromy prakticky kousek za jejich domy a dále v lese vlastně nic nevěděli, nikdo o tom neinformoval, značka na stromě pro ně byla jedinou informací. Někteří telefonovali na obecní úřad, co to všechno znamená. Vedení obce se tedy snažilo situaci vysvětlit na schůzi zastupitelstva obce na sklonku října, kde na téma záměru kácení přišla řeč mimo oficiální program.

Organizátorem ankety Alej roku je spolek Arnika – Centrum pro podporu občanů. Pravidla ankety a další informace najdete na https://www.alejroku.cz/

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x