Jarmila Šuláková coby královna lidové písně. Ve Vsetíně zavzpomínají na legendu valašského folkloru

Večer s Jarmilou Šulákovou přinese premiéru očekávaného dokumentu i hudební vystoupení. Foto: web města Vsetín
VSETÍN - Dům kultury Vsetín a Město Vsetín chystají na pátek 16. září speciální program. Jednat se bude o Večer s Jarmilou Šulákovou spojený s premiérou dokumentu „Jarmila Šuláková – královna lidové písně“ režisérky Marty Santovjákové Gerlíkové. Vzpomínková akce se uskuteční v Kině Vatra od 18 hodin.

V programu vystoupí skupina Fleret, Karel Vágner, Marta Santovjáková Gerlíková a další osobnosti, které se na tvorbě dokumentu podílely.

„Když se vzpomene její jméno, každému v mysli naběhne lidová píseň a lidový kroj, ale jak se Jarmila dostala k lidové písni a jaký byl život Jarmily Šulákové v soukromí? To ví málokdo,“ říká režisérka Marta Santovjáková Gerlíková.

Dokumentární film „Jarmila Šuláková – královna lidové písně“ začal vznikat v průběhu pandemie ve spolupráci s Českou televizí. „Život a pěveckou cestu paní Jarmily Šulákové, ke které od dětství vzhlížím, jsem si moc přála během své aktivní filmové dráhy zpracovat,“ netají se režisérka. „Věděla jsem, že nebude jednoduché v Praze prosadit ryze valašský námět, ale podařilo se to!“ raduje se Santovjáková Gerlíková.


Na filmu spolupracovalo mnoho osobností. Mezi nimi je i dcera Jarmily Šulákové Zuzana Pavlůsková, která poskytla cenné materiály. V dokumentu se objeví také několik cimbálových muzik, kapela Fleret, soubory Vsacan, Jasénka a mnoho dalších. „V dokumentu zmiňuji také přátelství s Miroslavem Donutilem, Bolkem Polívkou, Karlem Vágnerem. Všichni tři na paní Jarmilu v dokumentu zavzpomínají,“ dodává režisérka dokumentárního filmu.


U příležitosti premiéry dokumentu připravil Dům kultury Vsetín komponovaný program. „Za vznik dokumentu o královně lidové písně Jarmile Šulákové jsem velmi rád a těší mě, že jeho premiéra proběhne právě u nás, ve Vsetíně,“ dodává starosta Vsetína Jiří Růžička.


Předprodej vstupenek probíhá na pokladně Kina Vatra, vstupné je 120 Kč.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x