Jarní buková romantika. Zpod Buchlova nikoliv na Buchlov

Jarní buková romantika. Zpod Buchlova nikoliv na Buchlov. Foto: Jan Čada
BUCHLOVICE - Pravý čas pro romantiku. Bukové porosty pod hradem Buchlovem se odívají do typické svěží zelenožluté barvy. Takže jasná zpráva. Auto necháme kousek za Buchlovicemi naproti originálnímu bistru Tramp poblíž známé silnice "padesátky" a míříme zpod Buchlova ...nikoliv na turisty jistě značně vyhledávaný hrad.

Kdepak. Vyrážíme totiž na druhou stranu do klidu a jarní pohody. Směr Holý kopec. „Lesů král“ tedy Buchlov nám přitom nezůstává upřen ani tak, přímo z naší asfaltky jsou občasné průhledy na něj dokonalé a co víc, málokdy vídané.

Cesta postupně mírně stoupá k lesní školce, tady se zahýbá a vyrážíme na třetí a nejvyšší ze zdejších vrcholů magických Chřibů. Zatímco sousední Barborka a vlastní hrad Buchlov leží nějakých 510 metrů nad mořem, na Holém kopci se ocitáme zhruba ve výšce 550 metrů. A to už je na Chřiby „nějaká“ výška.

Na téhle trase je kouzelná řada věcí, kdo chce zmíněnou jarní romantiku, ten ji vnímá naplno prostřednictvím hustých bukových porostů občas mísených s duby a třeba modříny. Vše ve svěžích jarních barevných tónech.

Po půlhodině nás turistické ukazatele nasměrují ke Karlově skále a my si znovu uvědomíme, jak parádně jsou právě Chřiby protkány skalními útvary. Odsud se pak jde ještě pár stovek metrů k sousední Karlovici, další skále, odkud je ovšem stejně jako z Karlovy skály vzhledem k vzrůstu stromů výhled k naší smůle minimální.

To jistě nevadí cyklistům, kteří tu mají na asfaltové silnici vynikající podmínky k vyžití.

Z místa se pěšky pokračuje na jiná rozcestí, která vedou do dalších méně známých partií. Pár rodičů s dětmi zastihnete zřejmě u dalšího skalního masivu zvaného Zbojník, cestu zpříjemňují tabule informující o zdejší květeně. Pořád dominují buky a po značkách bezpečně cestou do prvního náročnějšího kopce projdeme znovu na asfaltovou jistotu a za dalších dvacet minut jsme ve východišti opět s Buchlovem nad hlavami.

V nohách příjemných sedm kilometrů, v plicích čerstvou dávku ozónu a v myslích potvrzení toho, jak umějí být jarní Chřiby pohodové a přímo nádherné.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x