Jaro na sjezdovkách, vlekaři boj nevzdávají

Lyžařům počasí v našem kraji moc nepřeje. Foto: Karel Palička
ZLÍNSKÝ KRAJ - Těžké rány dopadají na provozovatele lyžařských areálů v našem kraji. V časech, kdy by sezóna měla být v nejlepším, musejí přistupovat k velmi nepopulárním opatřením. Nikoliv k radosti své, nikoliv k radosti pohybu chtivé veřejnosti. Ale příroda a její jarní představení s teplotami vysoko nad deseti stupni a obleva dlouhá jako málokdy, si žádají své.

„O tomto víkendu jsme nuceni přerušit provoz, rádi bychom zachovali sjezdovku v dostatečně provozuschopném stavu, máme obavy, že bychom ji v čase kulminujících teplot poškodili a pokračování sezóny třeba pro nasmlouvané školní kursy by bylo ohroženo,“ vysvětluje zatím dvoudenní uzávěru areálu v Karolince, kde je momentálně jedna z nejdelších sjezdových tratí v našem kraji tamní šéf Jan Dudek.

„U nás zatím jezdíme bez omezení, jsme rádi, když k nám lidé vyrazí na úplně jarní lyžovačku a následně věříme v ochlazení, jsme zvyklí na provoz přinejmenším do konce března,“ popisuje stav věcí Lubomír Orel, který provozuje areál na Stupavě.

„Před devátou hodinou ranní v sobotu jsme naměřili osm stupňů, omezujeme provozní dobu do sedmnácté hodiny, ale jako už vícekrát, nic nevzdáváme a budeme lyžovat, dokud to bude možné. Taky věříme, že pravý zimní ráz počasí se ještě vrátí. Ono vlastně bojovat s přírodou je pro nás rutinní záležitost, náš areál je ve střední poloze, ale je celá řada míst, kde mají problémy i ve vyšší nadmořské výšce. Určitě budeme bojovat, jak to jen půjde,“ ubezpečuje provozovatel areálu Na Trojáku Jakub Juračka.

Provoz teď z důvodů nedostatku sněhu museli přerušit v Osvětimanech, dál se ale lyžuje na Kyčerce, u hotelu Horal ve Velkých Karlovicích, na Rališce v Horní Bečvě i jinde. Podmínky jsou ovšem jarně a tudíž teplotně složité, vyloučit se nedá ani to, že některá střediska budou muset předčasně zavřít. Podmínkou dalšího provozu je především změna počasí a přinejmenším mráz, který umožní novou vrstvu technického sněhu.

Tak tedy, kdo může, hurá na lyže. Což bohužel prakticky neplatí v našem kraji pro vyznavače běžek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x