Jaromír Tomšů: zachovejme si zdravý selský rozum

HOLEŠOV – Šéf tamní společnosti Satturn Jaromír Tomšů přebral od chilského velvyslance velmi prestižní Cenu Magalhaesova průlivu.
HOLEŠOV - Byla to v holešovském zámku skutečně velká sláva. Šéf tamní společnosti Satturn Jaromír Tomšů přebral od chilského velvyslance velmi prestižní Cenu Magalhaesova průlivu za jedinečný projekt Enceladus týkající se inovativního systému monitorování pro soustavy domácích čistíren odpadních vod. Chilané ocenili řadu firem z celého světa, v České republice právě a jen tu holešovskou.

Jaké jste měl při přebírání prestižního ocenění pocity. Tohle se neděje každý den…

Připadal jsem si jako ve snu, z něhož jsem se nechtěl probudit. Vzpomínal jsem na každou kapitolu projektového příběhu, který trval více než třináct let. Byly doby, kdy se nám okolí smálo, že se naše řešení nemůže nikdy prosadit. Chvílemi jsme kvůli projektu byli vlastně na kolenou a hráli o samotnou existenci firmy.

Samotný ceremoniál jste vnímal jak?

Byl jsem kupodivu naprosto klidný. Asi proto, že se konečně potvrdilo, že jsme se před lety vydali správnou cestou.

Nač vlastně sázíte při práci ve firmě, jak se dnes shánějí kvalifikovaní odborníci pro inovační obory a odvážné projekty?

Abychom byli úspěšní, musí být mezi kolegy klid a důležitá věc, dobrá nálada. Nové kolegy sháníme těžko, to vám potvrdí většina manažerů. My navíc nehledáme jen odborníky, ale také „univerzální vojáky.“ Tím myslím flexibilní odolné lidi schopné pracovat na vícero úkolech, a co víc, samostatně. Už si talenty hledáme přímo na středních školách a mezi učni. To je běh na dlouhou trať, ale my se hodně i vnitřně bráníme vykrádání pracovníků u konkurence.

Nejen prací živ je úspěšný manažer. Umíte odpočívat?

To se mi poslední dobou nedaří a nemám z toho vůbec radost. Proto, abych uměl odpočívat, mám svou manželku. Ta se mne snaží hlídat, ale ne vždy a jistě ne stoprocentně se jí to daří. Třeba návštěvu chilské delegace jsme připravovali intenzivně dva měsíce. Za tu dobu jsem toho moc nenaspal, hlava se bránila.

Jak důležitá je podle Vašeho mínění rodina a přátelé?

To je jednoznačný základ plnohodnotného života a úspěchů v práci. Když bylo potřeba, rodina se semkla, pomohla. Stejně tak přátelé, jimž se můžete svěřit i s problémy a taky se radovat z úspěchů.

Po úspěchu bývá dobrá nálada, ale zdá se, jako by se poslední dobou ve společnosti nějak vytrácela. Máte taky ten dojem?

Asi máte pravdu, lidé jsou unaveni z negativních zpráv. Pořád skloňujeme termín krize, to když pustíme rádio, zapneme televizi, mrkneme na internet či do novin. Nevidím ani morální autoritu, je tu jakýsi permanentní chaos, jistě způsobený i objektivně těžkým bojem s nepřítelem zvaným covid či koronavirus. Já si ale pořád myslím, že můžeme sázet na radost z třeba dílčích menších úspěchů. A určitě nepodléhat panice a hlavně: zachovat si zdravý selský rozum.

Chtěl byste se dožít sta let?

Jistě, ale jen za určitých podmínek, když budu mít kolem sebe své blízké, manželku, děti, jednou vnoučata. Pak bych rád i ve stovce viděl, že naše podnikatelská mise zaměřená na udržení čisté vody v krajině byla úspěšná.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x