Jeden podvodný odkaz, deset okradených a milion korun

Ilustrační foto: archiv zlin.cz
UHERSKOHRADIŠŤSKO – Uherskohradišťští kriminalisté řeší případ, ve kterém figuruje podvodný odkaz na kurýrní společnost. Ten dokázal připravit nejméně deset lidí, kteří se snažili prodat své věci na internetových bazarech, o víc jak jeden milion korun.

Od loňského listopadu se podařilo neznámému podvodníkovi oslovit skrz internet desítku lidí. Ti si chtěli trochu přivydělat a prodávali tak různé nepotřebné věci na internetových bazarech. Neměli ale tušení, že člověk, který je se zájmem o zboží kontaktoval, je chtěl ve skutečnosti okrást.

Předstíraným zájmem o nabízené zboží navrhnul prodávajícím přepravu a platbu v zaslaném podvrženém internetovém odkazu tuzemské kurýrní společnosti. V domnění vyplnění objednávky přepravy získal od prodávajících přístupové údaje k internetovému bankovnictví a platební kartě,“ popisuje postup podvodníka mluvčí policie Radomír Šiška.

Falešný zákazník měl rázem všechny potřebné údaje k účtům svých obětí a mohl se tak jednoduše dostat do jejich bankovnictví. Z bankovních účtů jim tak ukradl statisícové částky a podařilo se mu taky provést několik plateb na zahraniční účty. Tímto způsobem si tak přišel na víc jak jeden milion korun!

Teď neznámému pachateli v případě jeho dopadení hrozí až osm let za mřížemi. Podle Šišky se totiž dopustil trestných činů, jako je podvod, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a neoprávněný přístup k počítačovému systému.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x