Jeseníky v bílém opojení. Krása, která okouzlí

Jeseníky lákají milovníky zimních sportů. Foto: zlin.cz
JESENÍKY - O prvním víkendu měsíce února, který se zvláště na horách jeví jako navýsost zimní, mají milovníci zimních sportů z našeho kraje na výběr. Vedle tradičních bašt jako jsou Javorníky či Beskydy se vyplatí zajet o pár desítek kilometrů dál, častým cílem jsou teď Jeseníky. Kdo se nebojí popasovat se s docela zasněženými silnicemi, bude odměněn. Cíle jsou různé, Jeseníky jsou pohořím hodně pestrým.

Někdo si vybírá směr Šumperk a pak například Ramzovou, Brannou, Ramzovou či Ostružnou, případně Lázně Lipová. Poněkud jiným směrem míří ti, kteří se přes Šternberk a Rýmařov vydají do Karlovy Studánky, na Malou Morávku, Kopřivnou, Karlov anebo na Ovčárnu.

Na Ovčárnu se vyráží zpravidla autobusem z výchozího bodu zvaného Hvězda. Už stoupání na Ovčárnu je úchvatné, tedy co se výhledů týče. Připadly desítky centimetrů sněhu a stromy s ledem a sněhem jsou opravdu kouzelné.

Na Ovčárně je dobré nazout běžky. Cesta vede na dohled Kurzovní chaty případně Barborky výš a výš. Pod Pradědem se nechte zlákat odbočkou na Švýcárnu, což je v této časti drsných hor vlastně nejstarší turistická horská chata.

Původně salaš, kterou tu vedl v první polovině 19. století jeden pán původem ze Švýcarska, příjmením Aegert, se stala roku 1887 turistickou chatou tak, jak ji známe dnes. Nepomiňme samozřejmě celou řadu úprav tak, jak šly časy. Dnes je to pro zmožené ve více než 1300 nadmořských metrech skvělá možnost občerstvení, mimochodem samozřejmě i ubytování.

Velmi zdatní se mohou vydat dalších šest kilometrů až na Červenohorské sedlo, jiní se rádi vracejí na Ovčárnu a odtamtud zase autobusem na Hvězdu a ještě níže do Karlovy Studánky.

Unikátní horské lázně mají zkraje února přebohatou sněhovou pokrývku. Nabízejí jak prostor pro léčbu, tak i sjezdové a taky běžecké lyžování. Celý komplex dřevem obložených staveb vyniká právě v kontrastu s bílou, to se musí vidět.

Kdo je vyloženě vyznavačem sjezdového lyžování, má v dosahu pár kilometrů jedinečné možnosti v Karlově, kde jeden svah střídá druhý.

Zima u sousedů v Jeseníkách láká a vůbec nemusíte být v rodině zdatných lyžařů. Jde třeba o průzračný vzduch, oprávněně se říká, že právě v Karlově Studánce je vůbec nejčistší ve střední Evropě.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->