Jihovýchodní Moravu čekají extrémní srážky. Jak se připravit na hrozící povodně?

Ilustrační foto: HZS ZK
ZLÍNSKÝ KRAJ – V příštích hodinách a dnech čekají Česko silné, místy až extrémní srážky s možností povodní. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu, která platí od dnešní půlnoci na několik dalších dní. Silné deště mají výrazně zasáhnout i jihovýchodní polovinu Česka.

Kvůli dešťům očekávají hydrometeorologové od pátečního večera výrazné vzestupy hladin vodních toků, přičemž někde by mohly dosáhnout až třetího stupně povodňové aktivity. Srážky mají být velmi proměnlivé – od slabých až po extrémní překračující i několik desítek mm za pár hodin.

Na následující dny se intenzivně připravuje i Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.

Na základě výstrah Českého hydrometeorologického ústavu jsme připraveni navýšit počet příslušníků krajského operačního a informačního střediska, byla ověřena akceschopnost technických prostředků, například velkoobjemových čerpadel a do pohotovosti byli povoláni i příslušníci z oddělení ochrany obyvatelstva,“ informovala mluvčí HZS ZK Lucie Javoříková.

Jak se nejlépe připravit na povodně?

Odstraňte, ukliďte nebo upevněte všechny věci v okolí stavby, které by mohla voda odnést. Zavřete a zabezpečte okna a dveře např. pomocí pytlů s pískem. Zabezpečte chemické látky, které by mohly případně kontaminovat vodu a životní prostředí. Ujistěte se, že odtokové kanály a drenáže jsou čisté a funkční,“ radí hasiči.

Pravidelně sledujte informace o počasí a předpovědi záplav prostřednictvím místního zpravodajství nebo mobilních aplikací.

Pro případ evakuace se seznamte s evakuačním plánem vašeho města nebo obce. Připravte si seznam důležitých kontaktů, jako jsou členové rodiny, sousedé či místní záchranné složky.

Pro případ, že budete muset opustit domov na delší dobu, si připravte evakuační zavazadlo. To by mělo obsahovat např. důležité doklady a peníze, mobil, nabíječku, léky, základní lékárničku, hygienické potřeby, náhradní oblečení, trvanlivé potraviny a balenou vodu na několik dní. Kopie důležitých dokumentů, jako jsou např. smlouvy a pojistky, uschovejte ve vodotěsné obálce.

V případě ohrožení volejte tísňovou linku hasičů 112 nebo 150. Buďte připraveni a chraňte sebe i svůj majetek,“ dodala Lucie Javoříková.

--> --> --> --> -->