Jsou všude, invaze slimáků je letos mimořádná

Foto: Zlin.cz
ZLÍNSKO - Hnědí, oranžoví, černí, žíhaní. V množstvím větším než velkém či spíše obrovském. Slimáci hned několika druhů se nám letos v kraji namnožili tak, že před jejich žravými choutkami zahrádkáři téměř nemají obrany.

„Kompletně mi na zahradě zlikvidovali krásně rostoucí hlávkový salát, stačil vydatný déšť, naráz jich byly stovky a za pár hodin bylo po tradiční chloubě zahrady,“ vrací se o pár týdnů zpět pan Stanislav z Provodova na Zlínsku. Teď se mu slizáci zase hlásí o povinnou daň z deštivého léta na paprikách.

Na zahradě o kus dál si všudepřítomní plži smlsli na dozrávajícím hrášku, po ránu se dali a dají i teď najít dokonce na oknech, v nepřeberném množství jsou zvečera k vidění na dobře střiženém trávníku. Opravdová apokalypsa zvláště pro slabší povahy.

„U nás v kolonii na Burešově ve Zlíně máme také tu čest. Jejich doménou je hlávkový salát, to je pravda, ale letos si troufají například na afrikány. Je opravdu málo komodit, které nenapadají. Bráníme se s kamarády jak se dá, vytváříme zábrany, sbíráme, lákáme do seříznutých petek na pivo, zaručený recept na vyhubení ale nedávají ani speciální granule,“ vypráví dlouholetý zahrádkář pan Aleš.

Pan Josef z Lukova bojuje odborně. „Pěstuji zeleninu ve velkém, slimáci jsou opravdu mlsní, tak se na ně musí takticky. Pořídil jsem si kačenky, takzvané indické běžce, to je ekologická a opravdu účinná zbraň,“ říká velezkušený pěstitel.

Slimáci jsou oboupohlavní, nakladou až 200 vajíček, jejich rozmnožovací schopnost je udivující. Letos jsou opravdu „ve formě.“

Metod, jak se jich zbavovat, je mnoho. Odborníci nedoporučují solení, to je sice stoprocentně účinné, ale stopy soli samozřejmě zůstávají jak na zpevněných plochách tak i v záhonech či na trávníku.

Jako zaručený způsob se tak jeví jejich sbírání ve velkém a pak v kýblu spaření horkou vodou. „Přesně tak, chce to ale trochu sebezapření při sběru, to je nepříjemná práce. Ubude jich, jenže další den jich máte na záhonech srovnatelné množství,“ končí debatu zahrádkář pan Alois z Provodova.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x