Jubilejní 80. šibřinky se v Luhačovicích ponesou ve svatebním duchu

luhačovické šibřinky roku 2016 byly ve stylu „retro“ (Foto: www.luhacovice.cz)
LUHAČOVICE - Luhačovická sokolovna bude 22. února hostit už 80. ročník šibřinek, které se konají jako obvykle o masopustní sobotě. Letošní akce má podtitul Svatba aneb má první láska se dnes vdává, informoval o tom starosta TJ Sokol Luhačovice Robert Kolařík.

„Také na letošním jubilejním ročníku uvítáme rádi všechny návštěvníky a zejména každou masku. Letošní datum 22. 2., které pro šibřinky vychází z katolického kalendáře, je číslo magické, složené ze samých dvojek. Taková data lidé využívají rádi třeba pro svatby. Zároveň byl pro ráz letošních šibřinek využit název písně proslavené králem české pop music,“ sdělil starosta TJ Sokol Luhačovice Robert Kolařík.

Tradiční sokolská slavnost šibřinky má v Luhačovicích bohatou tradici, která byla zahájena už v roce 1936. Až na vynucenou přestávku válečných let se šibřinky v Luhačovicích konají nepřetržitě každý rok a místní sportovci (TJ Sokol a TJ Slovan) je pořádají s velkým úspěchem celá desetiletí. Karnevalová taneční zábava, kterou končí období plesů, má obvykle vždy specifický ráz. Například premiérový ročník roku 1936 byl ve stylu Z pohádky do pohádky. O deset let později při obnovení akce po osvobození se v roce 1946 lidé bavili pod mottem Kouzelná noc, rok 1947 měl podtitul Filmujeme. Zajímavé musely být ale například i šibřinky V hračkářském krámě roku 1955, Peklo a ráj roku 1970 nebo o rok později Na pouti.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x