Jubilejní Zlín Film Festival chystá řadu mimořádných překvapení

Foto: Zlín Film Festival
ZLÍN – Avizované téma jubilejního 60. Zlín Film Festivalu, 2020: Návrat do budoucnosti, inspirovalo i autory vizuálu, který organizátoři festivalu odhalili v Kongresovém centru ve Zlíně. Jeho základem je opět opice, i když ve zcela nové podobě, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.

Spojením digitálně upravených kreseb hlavy opice a hlavy robota vznikl nový grafický prvek – „Robo-opice“. Festival se uskuteční od 29. května do 6. června.

Šedesátý ročník nejstarší a největší filmové přehlídky svého druhu na světě se ponese v duchu tématu 2020: Návrat do budoucnosti. „Návrat představuje úctyhodnou historii festivalu a budoucnost je příslibem naplňování vize jeho moderní podoby rozvíjené prostřednictvím vědy, techniky a vzdělávání,“ uvedl prezident festivalu Čestmír Vančura.

Autory letošního vizuálu jsou opět výtvarník Petr Nikl a designer Zdeněk Macháček. Jeho základem se stalo spojení kreseb opice a robota a vznikl tak nový celek – graficky pevná digi-ikona ROBO-OPICE. „Chceme dokázat veřejnosti, že vizuál vytvořený spojením popsaných prvků navodí atmosféru věčné touhy ,dotknout se hvězd´ a může oslovit úplně všechny generace,“ řekl Zdeněk Macháček ze zlínského Studia 6.15.

Mimo již tradiční soutěže a sekci nazvanou Festival Classics se dramaturgie 60. ročníku zaměří právě na snímky ve speciální ročníkové edici s názvem 2020: Návrat do budoucnosti. „Tato sekce si klade za cíl rozšíření obzorů malých a mladých návštěvníků v oblasti vědy a techniky. Filmy v ní budou dramaturgicky rozděleny do tří skupin: dokumentární filmy o vědě a technice, hrané sci-fi filmy pro děti a mládež a sekce věnovaná filmovým trikům,“ vysvětlila umělecká ředitelka Markéta Pášmová. Série dokumentárních filmů prozradí mladému divákovi více o klíčových pojmech jako je vesmír, umělá inteligence, virtuální realita, počítačové hry či informační technologie. „Vedle samotných filmů doplní tuto minisekci i odborné přednášky pro školy i pro veřejnost a pokusí se zodpovědět otázku, v čem nám naše životy technologie a technika ulehčují a naopak jaká nebezpečí nám od nich hrozí,“ upřesnila Markéta Pášmová. Minisekce vědeckofantastických hraných filmů pak má poskytnout mladému divákovi zábavu, dobrodružství, ale i ponaučení a rozšíření obzorů. Nejčastější téma setkání s mimozemskou civilizací doplní příběhy o robotech, objevování nových světů či alternativní budoucnosti.

V roce 2020 by se dožil 100 let jeden z nejvýznamnějších průkopníků trikových filmů, americký filmař, výtvarník Ray Harryhausen, jenž stvořil jedinečné loutky z filmů Souboj Titánů, Jáson a Argonauti či Sedmá Sindibádova cesta. Současník Karla Zemana, od jehož narození letos uplyne 110 let, se stal inspirací pro režiséry Stevena Spielberga, Petera Jacksona, George Lucase, Tima Burtona a mnoho dalších. „Sekcí Kouzlo filmových triků bychom rádi vzdali hold nejen jemu, ale i dalším tvůrcům speciálních efektů, kteří za pomoci nejnovějších technologií přináší divákům neuvěřitelné filmové zážitky,“ vysvětlila Markéta Pášmová.

Tuto minisekci tvoří filmy, které se staly revolučními po stránce speciálních a vizuálních efektů. Speciální projekce filmů jako např. Metropolis, 2001: Vesmírná odysea, Jurský park, Matrix či Gravitace budou doplněny o odborný úvod Kamila Fily a Borise Masníka.

Právě trikový výtvarník a supervizor filmových efektů Boris Masník, který patří mezi nejlepší odborníky v Česku a často se také podílí na projektech zahraničních, společně s programovým oddělením festivalu vytváří sekci věnovanou filmovým efektům. „Pro letošní téma festivalu – a žánr sci-fi obecně – je filmový trik jedním ze základních výrazových prostředků. Seznámit návštěvníky festivalu s historií i zákulisím trikové práce je pro mne pozitivní výzvou,“ konstatoval Boris Masník a dodal: „Během svých setkání s diváky festivalu bych kromě jiného rád poukázal na to, že filmové triky realizované v naší kinematografii nijak ve své kvalitě nezaostávaly za světovou produkcí i na fakt, že čeští trikoví specialisté a firmy v současnosti úspěšně spolupracují na velkých zahraničních ,Blockbusterech´ a navazují tak úspěšně na tradici založenou Karlem Zemanem a dalšími našimi trikovými tvůrci.“

Neméně důležitým tématem festivalu, které se promítne zejména do doprovodného programu, je samotná oslava 60. ročníku. „Významný ročník, který zaokrouhluje úctyhodnou číselnou řadu na šedesátce se neobejde bez příjemných setkání, překvapení a akcí. Věřím, že si ho naši návštěvníci hlavně užijí,“ podotkla výkonná ředitelka Jarmila Záhorová a uvedla příklady z připravovaného programu: „Jistě je potěšíme už samotným zahájením festivalu v podobě veřejného openingu na Gahurově prospektu, pro nejmenší zase chystáme velkou dětskou party.“ Nebude však chybět ani výstava velkoformátových davových fotografií z minulých ročníků festivalu, moderní virtuální galerie mapující jeho historii, speciální festivalový stroj času a další aktivity. Historii festivalu připomene i připravovaný dokument České televize režiséra a zlínského rodáka Tomáše Luňáka.

Tradiční součástí Zlín Film Festivalu bude opět dražba uměleckých filmových klapek. 23. ročník Salonu filmových klapek odstartuje 17. března v Praze. Klapka tour 2020 bude mít letos opět pět zastávek – z Prahy se vydá do Mladé Boleslavi, Olomouce, Brna a do Zlína, kde vyvrcholí tradiční aukcí, která se uskuteční 31. května v Kongresovém centru.

Popáté zakončí filmovou přehlídku ve Zlíně Festivalový půlmaraton MONET+ Zlín, jehož start je naplánován na sobotu 6. června na 16.00 hodin, nově od Kongresového centra Zlín. Předcházet mu bude ve 14.00 i oblíbený Festivalový rodinný běh na 1 400 metrů určený pro rodiče s dětmi a také pro ty, kteří preferují kratší trasy. Odstartuje opět na náměstí Míru.

Zlín Film Festival se od 12. do 16. června přesune do  Mikulova, kde se již počtvrté budou konat Mikulovské ozvěny Zlín Film Festivalu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x