K lidem s mrtvicí vyjíždí záchranáři i několikrát denně

Foto: ZZS ZK
ZLÍNSKÝ KRAJ - Cévní mozková příhoda je druhou nejčastější příčinou úmrtí na světě. V České republice dojde každý rok k přibližně 25 tisícům cévních mozkových příhod a jejich vysoký výskyt se nevyhýbá ani Zlínskému kraji, zvláště pak v teplých letních dnech.

Posádky Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje vyjíždí v aktuálním ročním období k pacientům postiženým cévní mozkovou příhodou několikrát denně. To potvrzují i statistiky, kdy v červnu a červenci letošního roku záchranáři ošetřili už 216 pacientů s mrtvicí.

Pro srovnání – za stejné období loni jich bylo o deset míň. I přes tato vysoká čísla a hrozící následky většina lidí neví, jakými příznaky se cévní mozková příhoda může projevit, jak na ně reagovat, případně jak se proti tomuto onemocnění preventivně chránit,“ uvedla tisková mluvčí krajských záchranářů Gabriela Netopilová Sluštíková.

Cévní mozková příhoda, lidově mrtvice, je náhlá porucha krevního oběhu v mozku, která vede k nenávratnému poškození mozkové tkáně. Jde o akutní stav, který vyžaduje neodkladnou lékařskou pomoc. Nejdůležitější roli přitom hraje čas.

Čím dřív jsou příznaky rozpoznány, tím dřív může být zahájena účinná léčba v nemocnici,“ upozorňuje Netopilová Sluštíková.

Jak správně rozpoznat příznaky mrtvice najdete na přiloženém obrázku.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x