K platbě parkovného můžete v Kroměříži využít virtuální automat i aplikaci

Ilustrační foto (Foto: archiv MěÚ Kroměříž)
KROMĚŘÍŽ - Návštěvníci i občané Kroměříže mohou díky novým technologiím platit parkovné ve městě pohodlněji. Nově zde funguje aplikace EasyPark a virtuální parkovací automat, který dokonce nevyžaduje instalaci žádného programu či aplikace, stačí mít pouze připojení k internetu.

„Snažíme se jít s dobou a postupně zavádět novinky, které lidem usnadní život a ušetří čas,“ uvedl místostarosta Karel Holík, který je jednatelem KTS a na radnici má mimo jiné na starost informační technologie.

Virtuální parkovací automat (VPA) je platforma, k jejímuž použití řidič potřebuje jen mobilní telefon, tablet nebo notebook s připojením na internet. „Umožňuje komfortně provést platbu vázanou na konkrétní registrační značku vozidla odkudkoliv a kdykoliv. Samozřejmostí je rovněž možnost prodloužení doby parkování či úhradu parkovacího poplatku komukoliv dalšímu, například prarodičům či kamarádům, kteří zrovna nemají přístup k internetu,“ uvedl Pavel Boháč z olomoucké společnosti FT Technologies, která VPA vyvinula. K dispozici je v několika jazykových mutacích.

Pro využití platby přes VPA uživatel nejprve načte QR kód zóny placeného stání, zadá přímý odkaz nebo najde zónu na webu mapy.cz. Může také využít GPS. Na webové stránce https://parking.fttech.org/ se uživateli zobrazí informace o dané zóně placeného stání, cena a maximální možná doba parkování. Následně zvolí preferovanou dobu parkování, které uhradí prostřednictvím tlačítka zaplatit. Pokud uživatel zadává data do VPA poprvé, je vyzván k uvedení registrační značky vozidla. Při opakovaném placení pak již jen vybere zadanou registrační značku.

Aplikaci EasyPark si lidé mohou do mobilních telefonů stáhnout v češtině z Google Play nebo App Store, nebo přes webovou stránku www.easypark.cz/stazeni. „Instalace zabere několik sekund a samotná registrace už jen pár kliknutí. Vyplníte telefonní číslo, registrační značku a vybranou platební metodu. A až budete potřebovat zaplatit, stačí potvrdit místo a vybrat plánovanou délku parkování,“ popsal Oto Gücklhorn ze společnosti EasyPark Czechia. EasyPark podle něj působí v řadě evropských zemí včetně sousedního Slovenska, Německa a Rakouska. „Ve většině nových vozů je navíc dostupná přes rozhraní Apple CarPlay a Android Auto, což majiteli umožní platit parkovné přímo z palubního systému vozu,“ dodal Gücklhorn.

V Kroměříži je nyní zpoplatněno zhruba 940 parkovacích míst, většinou v centru města a jeho okolí, případně u areálu nemocnice.

Zdroj: město Kroměříž

--> --> --> --> -->