KAM ZA KULTUROU: Kam vyrazit o Vánocích

Zdroj: Pixabay.com
ZLÍNSKÝ KRAJ - O vánočních svátcích nás čekají koncerty, koledování i výstavy.

Hej, mistře! Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby zazní ve středu 25. prosince hned dvakrát. Nejprve v 15.30 v Holešově v kostele Nanebevzetí Panny Marie a týž den v 18 hodin v nedaleké Bystřici p. Hostýnem v kostele sv. Jiljí. Účinkuje pořádající Pěvecké sdružení Tregler z Bystřice pod Hostýnem, Holešovský chrámový sbor a komorní orchestr.

Štěpánská koleda – to je název vánočního koncertu valašského souboru Sedmikvítek. Můžete si jej poslechnout hned dvakrát 26. prosince v Rožnově pod Radhoštěm ve zdejším Valašském muzeu v přírodě a sice v Dřevěném městečku v kostele sv. Anny ve 13 a v 15 hodin.

Benefiční Svatoštěpánský koncert v podání Hradišťanu a Spirituál Kvintetu zazní v Bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje ve Velehradu. Výtěžek koncertu, který začne 26. prosince v 16.30, bude příspěvkem na vyhotovení pamětní desky na Akci K, při níž došlo v roce 1950 k násilné likvidaci klášterů a řádů v Československu.

Tak, jako každým rokem, i letos bude Na Štěpána na Buchlově otevřená brána. V průběhu této jedinečné akce bude 26. prosince od 10 do 15 hodin na středověkém, nikdy nedobytém hradě Buchlově probíhat speciální vánoční prohlídka purkrabství – Vánoce u hrabat Berchtoldů, výstava betlémů, vystoupení živého betlému, dětské dílničky, zabijačka, vánoční punče. Scházet nebude ani čaj z květů lípy neviny, rostoucí přímo na hradě.

Štěpánské koledování s hudeckou skupinou Burčáci si užijete v Uherském Hradišti při tradičním setkání u dřevěné stodoly ve skanzenu Rochus 26. prosince od 14 do 16.30 hodin.

Vánoční koncert Moravských madrigalistů je už více než 20 let nedílnou součástí kulturního programu vánočních svátků v Kroměříži. Tato tradice nebude porušena ani letos. Koncert proběhne 27. prosince od 16 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie na Riegrově náměstí.

Kdo bude mít náladu na přelomu nového roku na výstavu, a navíc s tématem, které nemá nic společného s Vánocemi, může se vydat do 14-15 Baťova institutu ve Zlíně. V jeho prostorách je k vidění výstava Czech Made Western. Fenomén Divokého Západu a westernu se v České republice těší velké oblibě už od dob Rakousko-Uherska. Výstava mapuje českou westernovou scénu a seznamuje veřejnost s otiskem, jenž fenomén amerického Západu zanechal v českém prostředí. Akci je možné navštívit až do 26. ledna 2020.

Další akce najdete v rubrice KULTURA, v akcích na Zlin.cz, nebo na vychodni-morava.cz

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x