KAM ZA KULTUROU: Tento týden je plný rozmanitých akcí v celém kraji

Zdroj: Archiv CCRVM
ZLÍNSKÝ KRAJ – Nabídka možností, jak trávit volný čas na Váchodní Moravě je pestrá a bohatá.

Do Holešova míří Radůza. Tato všestranná zpěvačka, šansoniérka, písničkářka, harmonikářka a hudební skladatelka vystoupí v úterý 22. září od 19 hodin v New Drive Clubu na Zámku Holešov.

Čeští egyptologové patří mezi světově uznávané kapacity. V úterý 22. září v 18 hodin jste zváni na přednášku prof. Ladislav Bareše z Českého egyptologického ústavu Praha na téma Abúsír – sláva a úpadek staroegyptského pohřebiště. Přednášku organizuje Nadace Tomáše Bati ve Vile Tomáše Bati ve Zlíně.

Ladislav Špaček je bývalý tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla, ale také autor publikací o etiketě. Se svým pořadem „O etiketě vesele i vážně“ přijíždí 23. září do Zlína. Od 19 hodin se v divadle Malá scéna můžete nejen pobavit a poučit, ale můžete si také zakoupit knihy s osobním podpisem Ladislava Špačka. 

Do kouzelného Světa kostiček můžete vstoupit v Zámku Zlín  do 18. října 2020. Výstava bude otevřena každý den od 8 do 12 a od 13 do 17 hodin. Je to akce pro všechny, kteří mají rádi stavebnice. Kromě poutavých exponátů vyrobených z kostičkových stavebnic, bude k dispozici také dětská herna.

Se životem a dílem významného novináře a spisovatele Ferdinanda Peroutky, který byl mj. osobním přítelem Karla Čapka a je jednou z postav zrodu československé demokracie, se můžete seznámit ve čtvrtek 24. září od 17 hodin v Knihovně Kroměřížska. Přednášejícím bude Martin Groman, předseda Společnosti Ferdinanda Peroutky. Vstup je bezplatný.

Na tradiční Podzimní putování s broučky se můžete vydat do Rožnova pod Radhoštěm v pátek 25. září. V 19 hodin zamíří Dětský lampionový průvod do areálu Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, kde je připraven také další program. V době akce je vstup do areálu bezplatný.

Ve Valašském Meziříčí proběhne třetí ročník Valašského výtvarného salonu, který prezentuje tvorbu profesionálních i laických výtvarníků z Valašského Meziříčí a blízkého okolí. Výstava začíná 23. září a potrvá do neděle 22. listopadu 2020. Vernisáž proběhne 23. září od 18 hodin v Muzejním a galerijním centru v zámku Žerotínů.  

Ve čtvrtek 24. září v 19 hod bude ve Velkém sále Kongresového centra Zlín slavnostně zahájen 18. ročník mezinárodního hudebního festivalu Harmonia Moraviae 2020. V průběhu večera zazní majestátní díla Johannese Brahmse a Ludwiga van Beethovena. Filharmonii Bohuslava Martinů bude řídit šéfdirigent Tomáš Brauner.

Zajímavou výstavu nazvanou Poslové z vesmíru připravilo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Od 25. září do 13. června 2031 bude v 1. podlaží budovy 14 ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU ve Zlíně k vidění pozoruhodná sbírka meteoritů a tektitů a dalších „poslů“ vesmíru. Například unikátní řezy meteoritu z Canyon Diablo v Arizoně budou vystaveny snad vůbec poprvé! Připomenut bude jedinečný příběh sazovického meteoritu z roku 1934 – ten bude také k vidění. Vesmírný původ mají i vltavíny – „zelená sklíčka“ z jižních Čech. Vystavené vltavíny ohromí svou velikostí, tvarem i barvou. Vystaveny budou také umělecké kamenořezby či originální ukázky šperků. Výstava potrvá do 13. 6. 2021.

Turistické centrum Velehrad na Salašské ulici voní perníkem. Až do konce roku 2020 je zde instalována zajímavá výstava „Velehradský perník“, která je jednak ukázkou perníkářského umění, ale současně také tvůrčí dílnou zdobení perníků pro každého. Uvidíte, jak se perník zdobí, můžete i ochutnat a také nazdobit svůj vlastní perník s perníkářkou, která vás provede celou expozicí této pozoruhodné tradice. Perníková dílna je otevřena souběžně s pracovní dobou Turistického centra Velehrad.

Na Zámku Holešov je ve dvou výstavních sálech instalována výstava „Tomáš Baťa očima studentů“. Studentské práce studentů Střední školy nábytkářské a obchodní z Bystřice pod Hostýnem ukazují díla inspirovaná odkazem Tomáše Bati, ale také historický nábytek a designové výroby ze dřeva. Výstava bude přístupná do 30. října 2020 denně kromě pondělí od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.

Baťovskému odkazu je věnována výstava „Nejde – neexistuje“, která je k vidění do konce října 2020 v kavárně Továrna ve 13. budově průmyslového areálu ve Zlíně. Jedno z oblíbených baťovských hesel, které v sobě nese odhodlání a touhu dokázat nemožné, je prezentováno v pracích známých zlínských fotografů zobrazujících nepředstavitelné dobové vize, které dokázal baťovský Zlín zhmotnit.

S ohledem na aktuální opatření ve vztahu k epidemii koronaviru může u akcí docházet ke změnám, doporučujeme informovat se předem u organizátorů.

--> --> --> --> -->