Kamélie kam se podíváš. Oblíbené zimní květy zdobí kroměřížskou Květnou zahradu

Výstava kamélií v Kroměříži. Foto: Region Kroměřížsko
KROMĚŘÍŽ - Krásná zákoutí, kamélie a další okouzlující květiny, štěbetající andulky i papoušci, fontánky a to vše doplněné o obrazy kroměřížského rodáka Maxe Švabinského, jehož 150. výročí narození si letos v Kroměříži připomínají. Takto vás až do 5. března přivítají skleníky tamní Květné zahrady.

Výstava Kamélie v evropském umění byla zahájena v pondělí 13. února. Autoři se letos zaměřili na historii uměleckých zpracování oblíbených zimních květů od konce 17. století až po začátek století dvacátého. Kamélie se staly námětem botanických kreseb a od 19. století se tyto křehké krásky objevují jak na obrazech mnoha žánrů, tak na četných užitných předmětech. Kromě již zmíněných obrazů Maxe Švabinského tu najdete i obrazy z paličkované krajky paní Jarmily Tiokové z Brna.


„Kaméliím se ve sklenících Květné zahrady mimořádně daří. Jsou tu pěstovány od první poloviny 19. století a vždy patřily k největším lákadlům kroměřížské rostlinné sbírky. Najdete tu několik různobarevných odrůd. Letos je expozice doplněna také o kamélie ze státního zámku Rájec nad Svitavou. Kromě těchto květin se ve sklenících dobře daří také citrusovým keřům, jejichž úroda bude letos obzvlášť bohatá,“ uvedla za region Kroměřížsko Veronika Kuklová.


Každou neděli po dobu konání výstavy se vždy v 11 a ve 14 hodin konají speciální komentované prohlídky, které jsou v ceně základního vstupného. V sobotu 25. února se můžete těšit program pro rodiny s dětmi.

Zdroj: Region Kroměřížsko

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x