Kameny zmizelých upomínají na oběti nacistického režimu

Kameny zmizelých připomínají oběti nacistického režimu. Foto: Město Valašské Meziříčí
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Jméno, datum narození a místo násilné smrti. Tyto údaje si odteď mohou přečíst obyvatelé a návštěvníci Valašského Meziříčí na celkem 15 dlažebních kostkách, které připomínají židovské oběti nacistického režimu.

Takzvané Kameny zmizelých se ve Valašském Meziříčí symbolicky nacházejí v místech, která před válkou obývaly židovské rodiny. „Členové rady města spolu s dětmi z mateřské školy Kraiczova osadili v úterý 10. srpna čtyři kameny připomínající rodinu Hellerových v ulici Sokolská před místním gymnáziem. Jedná se o místo, které před násilným odsunem do Terezína obýval místní právník a předseda židovské náboženské obce s rodinou,“ uvedla místostarostka Yvona Wojaczková.

Také dalších 11 kamenů rozmístěných po městě připomíná židovské spoluobčany a zejména děti, jejichž život násilně ukončil nacistický režim. Podle slov Wojaczkové je důležité, že se osazení kamenů zmizelých zúčastnily také děti z MŠ Kraiczova. „Ani po 79 letech nesmíme zapomínat na hrůzy nacismu a druhé světové války. Je nezbytné toto temné období našich dějin citlivě vysvětlovat dalším generacím, aby se už nikdy nemohlo opakovat,“ je přesvědčena místostarostka.

V rámci projektu Československé historické dědictví – kameny zmizelých dětí nechala valašskomeziříčská radnice už dříve zasadit u základních škol Křižná, Masarykova, Šafaříkova, Vyhlídka a Žerotínova deset kvetoucích stromů druhu Zmarlika Jidášova. Ty navíc letos na jaře doplnily tzv. Hvězdy smíření, které jsou tvořeny stejným počtem záhonů žlutých krokusů ve tvaru Davidovy hvězdy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x