Kanovnické domy v Kroměříži absolvují nezbytné opravy

ilustrační foto: MěÚ Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Město začalo s postupnou opravou kanovnických domů v Jánské ulici, které jsou součástí městské památkové rezervace (MPR) a jsou na seznamu kulturních památek. Komplex pěti budov je v majetku města a zaslouží si pozornost a péči, server Zlin.cz o tom informovala za kroměřížskou radnici Šárka Kučerová.

„Město Kroměříž se snaží být dobrým majitelem a hospodářem. Uvědomujeme si, že o významné památky a zajímavé objekty je třeba náležitě pečovat, abychom je v co nejlepším stavu předali dalším generacím,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová.

V suterénu kanovnického domu v Jánské ulici nejblíže k Velkému náměstí (číslo popisné 31) se letos uskutečnila první část prací, které by měly přispět k zachování důležité součásti MPR. Ve sklepě objektu byly kompletně odstraněny cementové omítky stěn a kleneb. Zásah by měl přispět k provětrání prostor a zabránit vzlínání vlhkosti do nadzemních pater budovy. Do této opravy město investovalo 199 tisíc korun, část nákladů ve výši 50 tisíc korun pokryje dotace ministerstva kultury z programu na památkově chráněné objekty v městské památkové rezervaci.

„Město chce v opravách kanovnických domů pokračovat. Na rok 2021 má v plánu sanaci sklepních prostor zbývajících čtyř domů – čísla popisná 27 – 30. I zde by mělo dojít k otlučení omítek a následnému provzdušnění suterénu,“ řekla Jana Gregorová z odboru regionálního rozvoje. Již nyní má radnice připravené podklady pro zařazení projektu do dotačního programu na rok 2021. V budoucnu by město chtělo s opravami pokračovat.

Soubor pěti bývalých kanovnických domů (čísla popisná 27 – 31) náleží k nejhodnotnějším architektonickým celkům Kroměříže. V současné době tu sídlí Základní umělecká škola Kroměříž, jejímž zřizovatelem je Zlínský kraj. Vybudovány byly na popud biskupa Karla Lichtenštejna z Kastelkornu biskupským architektem a inženýrem Pietrem Giovanni Tencallou. Jde o barokní výstavbu z přelomu 17. a 18. století na místě drobných řemeslnických domků a staré obecní šatlavy. Je zde patrné odlišení uličních reprezentativních a skromnějších dvorních fasád. Ve druhé polovině 20. století byly jednotlivé budovy nešetrně zrekonstruovány. Byly vzájemně propojeny, vybudovala se dvorní přístavba, byl instalován výtah a došlo i na střešní okna, výměnu dveří a oken, a odstranění původní dlažby.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x