Karel Palička? Na hory patří sníh a do života smích

Foto: archiv Karla Paličky
VSETÍNSKO - Sotva si listopad podá ruku s prosincem, dostává se Karel Palička z Karolinky do svého živlu. Jako by mu do žil někdo nalil novou krev. Což až tak není potřeba. Nedávný sedmdesátník by totiž mohl sloužit svým životním elánem, fyzičkou, smyslem pro humor i dalšími atributy nutnými ke spokojenosti coby vzor pro pětatřicátníky.

Když spustí v Karolince na tamní parádní sjezdovce sněhová děla, už už hledá a vždy nachází své skialpy.

„Zatím máme nasněženo do výšky 650 metrů, tedy asi do dvou třetin. Tak jsem si to pěkně vyšlápl nahoru, pokochal se a sjel. A to opakovaně,“ hlásil nezmar přímo od sjezdovky.

„Víte hory znám jako své boty, no řekněme lyže. Ne že by to v nich nebylo fajn v létě nebo na podzim, ale to hlavní spojení je se sněhem,“ vyznává se znalec terénu a muž, který s kolegy pomohl v době aktivní pracovní fáze života mnoha lidem v nesnázích coby člen Horské služby.

Jako jindy i letos ho určitě potkáte na brigádě u vleku v Karolince. Na zdejší sjezdovku nedá dopustit. „Člověk se už tak nějak patří, ale myslím, že i na mnoha dalších místech našeho kraje od Beskyd po Chřiby je moře lidí, kteří zaslouží pochvalu. Lidé k nám na východ Moravy jezdí rádi. Zasportují si, posedí, nechají tu samozřejmě nějaké peníze, to je taky dobře.“

A ještě něco prý k pohybu na horách patří. „No jejda, smích, koření života. To je báječný relax. Nečekejte ho moc od lidí, kteří promrhají víkend v nákupních centrech a cpou se těžkým jídlem. Já doporučuji pohyb, hory, sníh a smích,“ doplňuje Karel.

Jako už pořádně domestifikovaný Valach má k úsměvu i jiný důvod. S přáteli rádi posedíme v domácím sklípku. Nabízím i červené víno vlastní produkce, které mi zrálo přímo u domu,“ udivuje první valašský pěstitel vinné révy a nejen zimní král Valašska Karel.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x