Kašna na vsetínském náměstí se dočká rekonstrukce

Foto: MěÚ Vsetín
VSETÍN - Historická kašna na Horním náměstí ve Vsetíně se po osmi letech znovu dostala do rukou řemeslníků. Serveru Zlin.cz to uvedla muvčí města Jana Raszková.

Kašna patří k dominantám Horního náměstí již od roku 1615. Dosud posledních zásadních oprav se dočkala v roce 2013, kdy do odstranění havarijního stavu bylo investováno bezmála 800 tisíc korun. Z této částky pokryla 300 tisíc dotace Zlínského kraje a 182 tisíc dotace Ministerstva kultury.

Již po ukončení prací odborníci upozorňovali, že pravidelně každých 5 – 7 let bude potřeba další údržba. A to se potvrdilo. „V části, která se nachází těsně nad hladinou, se permanentně drží vlhkost. Ve spojení s dalšími klimatickými vlivy kašnu poškodila, především pak její středový pilíř. S památkáři jsme se shodli na tom, že renovace je nezbytná,“ uvedl starosta Jiří Růžička. Oprava odstartovala v úvodních červnových dnech a potrvá zhruba měsíc a půl. „Vyžádat by si měla zhruba půl milionu korun. Až polovinu z této částky by mohla pokrýt dotace, o niž město požádalo Zlínský kraj,“ uzavřel Růžička.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x