Kdo je připraven, není zaskočen! Hasiči a záchranáři nacvičovali zásah při autonehodě

foto: HZS Zlínského kraje
UHERSKÝ BROD – Když se stane autonehoda, na místo vyjíždí hasiči a záchranáři. V tu chvíli je velmi důležité, aby se všichni zranění dostali co nejrychleji z poničených aut a potom do nemocnice. A aby se na podobné situace co nejlépe připravili, vyzkoušeli si hasiči společně se záchranáři simulovaný výcvik v Uherském Brodě.

Jak nejlíp strávit konec týdne? Nápadů by bylo hned několik, ale profesionální hasiči z Uherského Brodu spolu se zdejšími záchranáři a jejich kolegy ze Suché Lozi měli program vymyšlený už dlouho dopředu. Společně si totiž vyzkoušeli zásah při dopravní nehodě.

„K dispozici měli dva vraky vozidel a samozřejmě každá složka své vybavení, kterým disponuje při zásazích,“ uvedla k výcviku tisková mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

Právě s tímto materiálem se všichni vrhli do cvičení. Nejdřív přišel na řadu krční límec. I když se to nezdá, tato šikovná věcička plní velmi důležitou roli – chrání krční páteř. Hasiči si spolu se záchranáři nacvičili jeho použití v nekomfortních podmínkách, jako je právě stísněný prostor auta.

Ke krčnímu límci se hned na to přidala i vyprošťovací vesta. Ta se používá při fixaci páteře u zraněných při dopravní nehodě.

Vraky aut posloužily taky k simulaci nehody, při které uvnitř zůstali zranění cestující. Hasiči a záchranáři si tak mohli vyzkoušet různé techniky, které se používají pro vytažení raněných z auta ven.

„Jedná se bezesporu o přínosný výcvik, který sjednotí nejen spolupráci složek, ale i jejich společnou rychlou záchranu často velmi vážně zraněných třeba právě u dopravních nehod,“ hodnotí velmi kladně páteční výcvik Javoříková.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x