Kdo ovládl první kolo prezidentských voleb ve Zlínském kraji?

Novou hlavou státu se stane buď Petr Pavel nebo Andrej Babiš. Foto: CanStockPhoto
ZLÍNSKÝ KRAJ - První kolo prezidentských voleb v České republice skončilo sobotní čtrnáctou hodinou. Do druhého kola se z 8 kandidátů probojovali generál Petr Pavel a expremiér Andrej Babiš. Jak hlasovali občané našeho kraje?

Ve Zlínském kraji ovládl první kolo prezidentských voleb Andrej Babiš, který získal 112 193 hlasů. Jeho protikandidát oslovil 97 087 voličů. Účast v prvním kole voleb se dostala ve Zlínském kraji na 69,35 %.

Ve Zlíně a v Uherském Hradišti vyhrál první kolo prezidentských voleb generál Pavel. Druhý byl Andrej Babiš, který zabodoval v Kroměříži nebo Vsetíně.

Rekordních 66,94 % voličů přišlo k volbám například ve Valašském Meziříčí. Prvního kola prezidentských voleb se v pátek 13. a sobotu 14. ledna ve městě na soutoku Bečev zúčastnilo 11 646 z 17 398 oprávněných voličů. Rekordní byl už počet 574 voličských průkazů, které radnice vydala před samotným začátkem voleb.

Druhé kolo voleb musí proběhnout nejpozději 30 dnů před uplynutím volebního období úřadujícího prezidenta, kterým je nyní Miloš Zeman. Jestli bude novou hlavou státu Petr Pavel nebo Andrej Babiš, budou občané České republiky rozhodovat 27. a 28. ledna 2023.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x