Ke zraněnému dřevorubci se musel záchranář slanit přímo z vrtulníku

VSETÍN – Mimořádně náročný zásah mají za sebou posádky zdravotnické záchranné služby, které byly včera ráno před devátou hodinou povolány do Vsetína, kde na muže při práci v lese spadl strom. Kvůli těžko přístupnému terénu se musel ke zraněnému muži lékař slanit z vrtulníku, který u pacienta nemohl přistát.

Dřevorubec měl naštěstí na hlavě přilbu, která ho ochránila před podstatně vážnějším úrazem. Při pádu zasáhl pacienta konec stromu.

Terén byl pro naše posádky těžko přístupný. K místu události musely jít asi sto metrů náročným lesním úsekem,“ informovala mluvčí ZZS ZK Gabriela Netopilová Sluštíková.

Dispečerky operačního střediska poprosily o součinnost Leteckou záchrannou službu Ostrava, což se později vzhledem k místu události ukázalo jako velmi prozíravé.

Při příchodu záchranářů na místo pacient byl při vědomí a na vše si pamatoval. Zdravotnické týmy mu podaly infuzi, analgosedaci, imobilizovaly fixačním límcem a vakuovou matrací, ošetřily a překryly tržné rány v obličeji. Po celkovém zajištění v rámci přednemocniční neodkladné péče muže s podezřením na poranění krční páteře a hrudníku předaly posádce vrtulníku,“ pokračovala Netopilová Sluštíková.

Vrtulník ale nemohl u pacienta kvůli těžko přístupnému terénu přistát. Lékař letecké záchranné služby se k muži slanil a se zajištěným pacientem letěl několik metrů nad stromy na louku, kde bylo možné zraněného naložit do vrtulníku a transportovat do Fakultní nemocnice Ostrava k dalšímu vyšetření a ošetření,“ dodala mluvčí záchranářů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x