Kino Hvězda zve na romantickou Giselle živě přenášenou z Bolšoj baletu s předprogramem ZUŠ

Ilustrační foto (Foto: MKUH)
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Aktuální sezónu kulturní delikates kina Hvězda Uherské Hradiště obohatí v neděli 26. ledna od 15:45 živý přenos Giselle z moskevského Bolšoj baletu. O akci informoval server Zlin.cz mluvčí uherskohradišťských městských kin Jaromír Orel.

Když ke konci 19. století Giselle téměř zmizela z repertoárů, byl to právě ruský balet, který toto dílo uchoval. Dnes je Giselle jedním z nejpopulárnějších romantických baletů všech dob. V jejím příběhu se střetává podmanivá směs lidských vášní s nadpřirozenými silami a s ničím nezaměnitelnou silou osudové lásky.

V úvodu vystoupení se představí žákyně tanečního oboru ZUŠ Uherské Hradiště ze tříd Marie Juráskové a Jany Trubačíkové s choreografiemi klasického a současné tance.

Balet Giselle je esencí romantismu. Příběh se volně zakládá na motivu lidové legendy o vílách – mladých dívkách, které zemřou ještě před svatbou, proměňují se ve víly a oblečeny ve svatební šaty a girlandy květin tančí za svitu měsíce. Giselle fascinuje protikladem prvního jednání ve světě lidí a druhého bílého jednání v nadpozemském světě víl.

Kouzlem baletu je choreografie říše víl, vytvoření dokonalé iluze nadpozemských bytostí. Giselle působí dojmem nehmotné bytosti, stínu vznášejícího se nad zemí. Zobrazení takového romantického ideálu bylo důvodem, proč tanečnice začaly používat střevíce se zpevněnou špičkou, aby při tanci na špičkách mohly vytvořit dojem nehmotnosti.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x