Klapy klap. Už jsme kompletní, přináším konečně jaro

Do Huslenek se vrátil čáp. Foto: Lucie Strbačková
HUSLENKY - Už se ho nemohli dočkat. Hnízdo na sloupu elektrického vedení, tradiční příbytek čapí rodiny v Huslenkách na Vsetínsku, zůstávalo dlouho prázdné. Až teď si místní oddechli, opeřený oblíbenec konečně dorazil a prý garantuje, že tuhé zimě bude konečně a definitivně konec.

Na střechách i na polích pořád leží sníh, o deset kilometrů východněji směrem do Karolinky a Velkých Karlovic je pravá zima, pořád sněží a jaro v nedohlednu.

„My tady u nás věříme, že tento hodně pozdní přílet čápa opravdu znamená nástup jara, už se prostě nemůžeme dočkat, zima je letos i v dubnu, to není nijak příjemné,“ vypráví při pohledu na čápa místostarostka Huslenek Lucie Strbačková.

„Přílet čápa 15. dubna, to je tedy hodně pozdě, dnes ráno zakroužil nad obcí, chvíli vyzkoušel, jaké je to na komíně základní školy a pak už se přesunul do hnízda na sloupu, kde ho vídáme každý rok. Věříme, že se brzy vrátí i samička a pak vyvedou mladé,“ komentoval dlouho očekávaný návrat čapího samečka starosta Oldřich Surala.

On i další místní lidé se v březnu podíleli na opravě hnízda. Společně tak věří, že konečně mizí do historie letošní tuhá zima a že v opraveném hnízdě najdou čápi ideální domov. Přitom je právě v Huslenkách zajímavé, že jako „přechodné bydliště“ rádi využívají i nedalekou základní školu.

„Bez čápa by to prostě nebylo ono, je vždy vítaným poslem jara a tak je tomu i letos, třebaže s několikatýdenním zpožděním,“ říká paní místostarostka Strbačková.

Čapí komunita na jižní, střední i východní Moravě by příletem huslenských ptáků měla být definitivně kompletní. Pozoruhodné je, že například v okolí Strážnice pozorovali ornitologové přílet letošních prvních čápů už v únoru.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x