Komedie Úča musí pryč! je třetí nejhranější inscenací v historii Slováckého divadla

Foto: Slovácké divadlo
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Přesně před pěti lety a pěti týdny měla ve Slováckém divadle premiéru úspěšná komedie ze školního prostředí Úča musí pryč! Za tu dobu se stala třetí nejhranější inscenací v téměř osmdesátiletých dějinách uherskohradišťské scény.

Pětice rodičů vyzve třídní učitelku svých dětí, aby se třídnictví vzdala. Výuce prý chybí koncept, atmosféra v 5. B je špatná, žáci mají z učitelky strach. A to se má navíc brzy rozhodovat o přestupu dětí na víceletá gymnázia. Paní učitelka Müllerová však nechce na návrh rodičů jen tak přistoupit – a velmi vyostřená třídní schůzka začíná.

Jde o velmi zábavnou, vtipně a svižně napsanou komedii. Každý se v ní najde, protože každý byl někdy žákem a mnozí jsou dnes učiteli, nebo mají své vlastní děti, které školy navštěvují,“ říká režisér komedie Michal Zetel, jenž přišel i s nápadem uvádět inscenaci přímo ve školní třídě Základní školy UNESCO v Uherském Hradišti.

Ukázalo se to jako trefa do černého, protože to prostředí hraje samo a jen diváci usednou na školní židličky, už se cítí, jako by na rodičovskou schůzku přišli i oni,“ usmívá se režisér.

Za pravdu mu dává i představitelka jedné z maminek, Pavlína Hejcmanová. „Myslím, že to kouzlo komedie spočívá v kombinaci autentického prostoru, vzpomínek na školní léta i rodičovské zkušenosti nás i diváků. Sami na ně máme nejrůznější vzpomínky. Přiblížit se k nim s humorem a hrou je prostě lákavé,“ dodává herečka Pavlína Hejcmanová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x