Komedie Úča musí pryč! slaví 100. reprízu

Úča musí pryč (Foto: Marek Malůšek)
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Úspěšná komedie Slováckého divadla oslavila 100. reprízu. Serveru Zlin.cz to sdělil herec a mluvčí divadla Josef Kubáník.

Pětice rodičů vyzve třídní učitelku svých dětí, aby se vzdala třídnictví. Výuce prý chybí koncept, atmosféra v 5. B je špatná, žáci mají z učitelky strach. A to se má navíc brzy rozhodovat o přestupu dětí na víceletá gymnázia. Paní učitelka Milerová však nechce na návrh rodičů jen tak přistoupit a velmi vyostřená třídní schůzka začíná. To je stručný děj komedie Úča musí pryč! jednoho z nejhranějších německých dramatiků Lutze Hübnera, kterou s velkým úspěchem už více než dva roky uvádí Slovácké divadlo.

„Jde o velmi zábavnou, vtipně a svižně napsanou komedii. Má v sobě společenský potenciál a každý se v ní najde,“ řekl režisér komedie Michal Zetel, jenž přišel i s nápadem uvádět inscenaci přímo ve školní třídě Základní školy UNESCO v Uherském Hradišti. “Ukázalo se to jako trefa do černého, protože to prostředí hraje samo a jen diváci usednou na školní židličky, už se cítí, jako by na rodičovskou schůzku opravdu přišli,” podotkl režisér.

Šestice herců si hraní komedie Úča musí pryč! od počátku užívá. “Je to trochu jiné herectví než na velkém jevišti. Vlastně bychom neměli nic hrát, jen tak se mezi sebou bavit,” konstatoval Josef Kubáník, jenž představuje jednoho z naštvaných rodičů. Zároveň ale přiznává, že diváky s kolegy vnímá a je znát, když v hledišti sedí běžní diváci a když do něj usednou učitelé. “Ti se smějí na úplně jiných místech, často se nesmějí vůbec a když se mezi ně podíváme, tak vidíme, že je jim spíš do pláče, protože ty situace moc dobře znají z každodenního života,” dodal pobaveně Josef Kubáník. Kromě něj v inscenaci hrají i Irena Vacková, Jitka Hlaváčová, Pavlína Hecmanová, Tereza Novotná a Petr Čagánek.

Zájem diváků je i po sté repríze obrovský. Komedie je stále vyprodná, momentálně až do konce května a řadí se do čtveřice nejreprízovanějších inscenací v celé tři čtvrtě století trvající historii Slováckého divadla.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x