Koncert v Bystřici představí skandinávskou duchovní hudbu

Foto: MěÚ Bystřice pod Hostýnem
BYSTŘICE POD HOSTÝNEM – Skandinávské skladby různých období církevního roku předvede pod taktovkou švédského hudebníka pěvecký sbor v Bystřici pod Hostýnem v neděli 23. Února v římskokatolickém kostele. Server Zlin.cz o tom informoval za pořadatele koncertu hudebník a celocírkevní kantor Českobratrské církve evangelické (ČCE) Ladislav Moravetz.

Koncert je součástí již tradičního Sbormistrovského kurzu, který se koná dvakrát do roka v bystřickém církevním středisku ČCE Sola Gartia. V kostele vystoupí asi šedesátičlenný ansámbl složený převážně z amatérských sbormistrů, ale také z varhaníků a zpěváků, kteří se aktivně věnují hudbě v církvi.

Lektorem tohoto únorového kurzu je švédský sbormistr, zpěvák a varhaník Peter Sjunnesson. Ten bude také většinu skladeb dirigovat.

“Peter Sjunnesson je absolvent Vysoké hudební školy a také právnické fakulty a germanistiky v Malmö. Založil několik mládežnických a dospělých sborů, byl sbormistrem studentského sboru Ostrochorus a dívčího sboru Bella voce v Lundu,” přiblížil hudebníka hlavní organizátor Sbormistrovských kurzů Ladislav Moravetz. “Často vystupuje v roli sólového zpěváka jak v hudbě soudobých autorů, tak i v barokních oratoriích. Působil jako církevní hudebník v několika farních sborech, zastával i funkci varhaníka v Hövikenu, kde řídil několik vokálně-orchestrálních skladeb od Mozarta, Bacha a Faurého. Nyní je programovým ředitelem v oblasti církevní hudby a pastorální teologie pro hudebníky Vzdělávacího institutu švédské církve,” představil svého švédského kolegu Moravetz.

Sbormistrovský kurs a tedy i koncert se zaměří na skandinávské skladby různý období církevního roku a také na sborovou tvorbu švédských lyriků, inspirovanou lidovou hudbou (Gustav Nordqvist, Gunnar de Frumerie a další).

Na závěrečném vystoupení v neděli 23. února, které začne ve 13:30 v kostele sv. Jiljí v Bystřici pod Hostýnem, se představí také sbor Semináře církevní hudby Evangelické akademie. Dirigovat budou Marta Čablíková, Štěpánka Cedidlová a Tomáš Hejda. Při pobožnostech zazní mimo jiné i zpěvy z nového církevního zpěvníku, ale například i varhanní skladby ruského skladatele Georgi Muschela v podání varhanní pedagožky Ester Moravetzové.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x