Konečně déšť. Kdo má ještě naději na úrodu?

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Někteří jen nevěřícně kroutili hlavami, jiní děkovali "tam nahoru", každopádně přinesly deště posledních hodin když nic, tak alespoň naději. Naději na záchranu nejrůznějších komodit, které řada lidí ve Zlínském kraji považuje za přímo strategické.

O důležitosti švestek a jejich produktů netřeba diskutovat. Bylo a je to s nimi na pováženou. V některých lokalitách se rané švestky urodily ve slušném množství, jinde plody velmi předčasně opadaly suchem.

„Já vařím povidla, na slivovici sice letos nedojde, ale část úrody přeci jen zužitkuji,“ vypráví přímo při pracovním procesu velmi aktivní seniorka Marie Maňasová ze Zlína. „Ani trnku nazmar,“ oprašuje staré heslo.

„Já mám ovšem úrodu dávno pryč, když se švestky zabarvily do konečné podoby a měl přijít šestitýdenní čas dozrávání, kulminovalo sucho, vůbec ani nekáplo a plody prakticky naráz popadaly pod stromy,“ vypráví smutně Alena Filípková ze Salaše na Uherskohradišťsku. Ta je široké veřejnosti známa daleko více jako excelentní houbařka.

„Teď tady ve Chřibech napršelo za víkend 55 milimetrů srážek na metr čtvereční, mám doma dokonalou měřicí stanici. To je vydechnutí, úleva pro popraskanou půdu a snad, snad ještě i naděje pro nás houbaře. Máme mít jako vždy podzimní výstavu hub, bývá opravdu hojně navštěvovaná, ale zatím musím říci, že nemáme co předvést. Ale příroda je velká čarodějka, pokud se poslední dávka vláhy dostane do podhoubí, může být září pořád ještě úspěšné,“ dává naději početné armádě těch, kteří si rádi zpestří jídelníček houbami.

V tomto směru hlásí milovníci hub přeci jen, byť ojedinělé, úspěchy. Třebaže až za hranicemi našeho kraje v okolí Starých Hamrů v Beskydech.

„Táta mne vybavil letošními nakrájenými hřiby, příbuzný našel krásný velký pravák, snad se přeci jen ještě zadaří,“ hlásila při přípravě premiérové smaženice „made in 2022“ Kateřina Michálková z Provodova.

Zahrádkáři vítají déšť jako málokdo jiný, sucho je potrápilo nebývale, hodně vodomilná jsou rajčata, zalévání jim pro růst nestačilo a dozrávání se prakticky zastavilo.

„Je to opravdu zajímavé. Stačila větší dávka deště a hned na to reagují, zrovna je jdu sklízet spolu s broskvemi, snad jsme tu bitvu se suchem úplně neprohráli. Pozitivum vidím v tom, že plody nehnily, teď se ale musíme připravit na to, že se nám rozbují plevel, taky je to okamžitě znát,“ komentuje situaci zlínský znalec Petr Polák.

Jsou ale i tací, na něž sucho nezabralo. „Já už mám vypálen letní kvas. Urodily se meruňky, višně i špendlíky,“ budu slavit odchod do penze, sucho mne nepostihlo, ať žije sluníčko,“ vidí věci optimisticky pěstitel zvaný Žeroč neboli žeranovický ovocný čaroděj Štefan Uhlár.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->