Konečně: sníh, sněhuláci, boby a jiné „zimoviny“

Foto: Zlin.cz
ZLÍNSKO - Až koncem druhé dekády měsíce ledna se uráčila paní Zima ukázat něco ze své kdysi naprosto běžné tváře. "Pustila" na zem v sobotu a v neděli mírnou dávku sněhu. Což (ne)mnozí ihned naprosto dovedně využili.

V nižších a středních polohách jde vlastně o první nadílku dosud nesmírně skoupé zimy. Pro někoho pokyn nevycházet ven, pro jiné ovšem pravý opak.

„Jakmile jsme ráno se sestrou viděli sníh, bylo to jasné: jde se dělat sněhuláky,“ vyprávěl v Provodově přímo při zdobení patnáctiletý Dan Šácha. Zrovna dodělával z víček od petek velkému sněhulákovi kravatu.

„Já dělám sněhulajdu, sněhuláčici prostě paní sněhulákovou,“ pochlubila se po zhruba dvouhodinové šichtě o dva roky mladší sestra Klára. A odpoledne prý ještě půjde dělat daleko větší výtvor s kamarádkou v sousedství.

Sněhová nadílka, byť zatím docela skoupá, potěšila i mladší sestru, čtyřletou Natálku. Ta spolu s další školkařkou Nelou prověřovala mírné svahy kousek od domu. Pěkně jim to na zdravém vzduchu frčelo i slušelo.

Děti i dospělí se scházeli i na jiných místech kraje mimo sjezdovky. Trochu to připomínalo dávné časy, kdy sáňkovala, bobovala, bruslila celá vesnice. Dnes jasně vedou mobily a stavění sněhuláka stává se pomalu přírodním úkazem, stejně jako letos velmi vzácný bílý stavební materiál.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x