Kontrasty lesních výprav. Černých skládek přibývá

Foto: Zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Možná více než kdy jindy právě v této "korondobě" zbývá čas rozhlédnout se na lesních i lučních a polních výpravách kolem sebe. Kvetoucí stromy, jemně zelené vonící listí a coby odporný kontrast přibývající černé skládky.

Neutěšeně jich přibývá mezi kůrovcem a suchem těžce zkoušenými lesními porosty třeba na Luhačovicku. Autoři nesmyslných skládek by absolutně neměli zůstat v anonymitě.

Kousek na ztichlým lázeňským městem v oáze schnoucích borovic si někdo přestěhoval pohovku, jinde se válí obrovské hromady stavební suti. Pochybnost o zdravém rozumu „dodavatelů“ je na místě stejně jako otázka, co činí ti, kteří by viníky měli dohledávat.

Jaký neuvěřitelný kontrast třeba s vybudovaným posezeními, lavičkami, stoly, anebo dokonce velkou opalovací lavicí s báječným výhledem nejen na Luhačovice.

Jako by lesy nedostávaly pořádnou ránu od kůrovce, který kraluje třeba v Hostýnských vrších. Holiny jsou dnes průvodním jevem snad všude, neskutečně vyjeté hluboké koleje na zničených lesních cestách se kvůli těžbě snad dají pochopit.

Přesto a pořád platí – v době zvláštní umí les při pořádné vycházce dodat energii.

Jen by ji neměli brát zmínění tvůrci černých skládek. Jednu dobu to už vypadalo, že jsou neblahou minulostí. Kdepak.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x