Kontroly na česko-slovenské hranici pokračují. Klid rozhodně nevládne

Foto: KŘP ZK
STARÝ HROZENKOV, FRANCOVA LHOTA - Pořád se něco děje. Otřepané úsloví zrovna dvakrát netěší lidí na moravsko-slovenském pomezí. Policie, celníci a nově i vojáci střeží přechody ze Slovenska do Česka nejen na hlavních silničních tazích, ale registrují zvýšený zájem běženců a převáděčů na takzvané zelené hranici.

„V posledních dnech jsem sám narazil na dvě menší skupiny běženců, jejich situace je velmi složitá, jsme pro ně tranzitní zemí, často jsou dezorientovaní a pořádně nevědí, kde se vlastně nacházejí,“ konstatuje aktuálně dlouholetý starosta Starého Hrozenkova Milan Vaculík.

Policejní zdroje potvrzují, že hrozbou jsou především převáděči, kteří inkasují od unavených a vyčerpaných lidí částky i v řádech tisícovek eur.

Poměrně dramatický případ se naposledy odehrál na katastru Francovy Lhoty na Vsetínsku, pár set metrů od zelené hranice.

„Osobu, která převáděla další migranty, nezastavily ani varovné výstřely a snažila se uprchnout do lesa, pátrání vedeme společně se slovenskými kolegy,“ popsala incident a další dění mluvčí Policie České republiky Barbora Balášová.

Na situaci už reagovalo i vedení obce. Starosta Miroslav Brlica připomněl, že by průjezdům dodávek na silnicích mimo oficiální hraniční přechod měly napomoci betonové zátarasy.

„Pohyb běženců je na zelené hranici pořád značný. Uklidňujeme místní lidi, že akutní nebezpečí nehrozí, ale napětí mezi lidmi znát je,“ dodává starosta.

Jako v posledních dnech klidnou označil situaci starosta Strání Antonín Popelka.

„Nechci to zakřiknout, ale v posledních dnech jsme i díky zvýšenému počtu hlídek policistů, celníků a teď nově i vojáků žádný přesun nelegálních migrantů a převáděčů nezaznamenali,“ potvrdil pro zlin.cz.

Opatření na česko-slovenské hranici byla prodloužena o dvacet dnů, zatím tedy platí do 28. října.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x