KORONAVIRUS: Nakažených přibylo, ve Zlínském kraji jsou další čtyři

Ilustrační foto (Foto: Pixabay)
ČR, ZLÍNSKÝ KRAJ - U dalších čtyř lidé ve Zlínském kraji prokázaly testy nákazu koronavirem. Celkem je jich v kraji k sobotnímu večeru 13, informovalo server Zlin.cz Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Čtyři další nakažené odhalily testy na COVID-19 jen během soboty ve Zlínském kraji. V karanténě je nyní 18 lidí v kraji.

Počet infikovaných lidí ale stoupl v celé republice. Ministerstvo jich eviduje v sobotu večer 177. Hygienici zatím otestovali 3094 lidí.

Každý kraj už má aspoň jednoho nakaženého, přičemž nejvíce je jich v Praze – 64, kde je také 614 lidí v karanténě, a nejméně nemocných je v Jihočeském kraji, zatím pouze dva. Asi 67 procent lidé se nakazilo v zahraničí, zbytek v Česku.

V souvislosti s nebezpečnou epidemíí přijala vláda v sobotu ráno další opatření omezující v některých bodech listinu základních práv a svobod. Mezi nimi například svobodu pohybu nebo shromažďování. Uzavřena je také většina obchodů s výjimkou těch s potravinami a drogérií nebo například lékáren, čerpacích stanic, elektroniky, optiky. Podle informací zlínských strážníků není třeba se obávat nedostatku potravin. Zrušeny jsou všechny kulturní, společenské i sportovní akce, školáci mají nucené prázdniny.

O aktuálním dění průběžně informuje na svých stránkách ministerstvo i vláda.

Onemocnění COVID-19 je způsobeno novým typem koronaviru s odborným označením SARS-CoV-2. Jedná se o vysoce infekční onemocnění, které se projevuje zejména horečkami, respiračními potížemi (kašel, dušnost), bolestí svalů a únavou. U starších a chronicky nemocných osob může nemoc mít vážnější průběh a může vést i k úmrtí. Další charakteristiky a nebezpečnost onemocnění jsou vzhledem ke krátkému času od prvního výskytu u člověka stále předmětem sledování a výzkumu. Inkubační doba se pohybuje mezi 6 a 14 dny, smrtnost se uvádí v řádu několika procent. K přenosu nemoci dochází kontaktem s infikovanou osobou prostřednictvím kapének šířených při mluvení, kýchání či kašlání. Zdroj nákazy zatím nebyl prokazatelně identifikován, pravděpodobně však jde o některé z divokých zvířat v lokalitě prvního výskytu onemocnění.

Počátek epidemie COVID-19 je datován k 31. prosinci 2019, kdy byly první případy hlášeny v čínském městě Wu-Chan v provincii Chu-Pej. Během následujících dvou měsíců onemocnělo po celém světě přes 87 tisíc osob, téměř 3 tisíce pacientů zemřely; o další týden později již počet nakažených přesáhl 100 tisíc. V České republice byly první tři případy nákazy novým koronavirem prokázány 1. března 2020.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x