Koryčany: smutek přetrvává, charita a město pořádají sbírku na pozůstalé

foto: Zlin.cz
KORYČANY - Když jedete o víkendu po hlavní koryčanské Masarykově ulici, zasáhne vás, aniž byste chtěli, stísněná nálada. Po domě, který tu ve středu zmizel z mapy města, už je prakticky jen prázdné místo. Naproti před areálem opuštěné továrny, kde se desítky let vyráběl nábytek a pracovala tu snad polovina místních lidí, je pietní místo. Hoří svíčky a člověk si uvědomí, jak může být život pomíjivý. Je tu parte a fotografie dvou mladých mužů, kteří chtěli pomáhat jiným...

Ve středu tu chvíli po poledni vyhasly dva životy, vážně se zranili další lidé. Vzpomínky jen tak nezmizí. Kousek od místa tragické události provozuje dlouhá léta restauraci Milan Kubíček. Už se nechce k události vracet, vzpomene jen, že jel kolem autem ve chvíli exploze a vezl i malou vnučku. Unikli jen o vlásek.

Vedle zbořeného domu pracuje na zpevnění zdí skupina chlapů. Ani jim není vůbec do řeči. A tak je to i jinde.

Starostka Hana Jamborová připomíná sbírku na pomoc pozůstalým, kterou vyhlásilo město společně s kroměřížskou Charitou za pomoci Zlínského kraje. „Máme u nás v Koryčanech tři místa, kam mohou lidé do zapečetěných pokladniček vkládat finanční obnos, na stránkách města máme i účet, kam je možné přispívat,“ říká.

V týdnu se chystají poslední rozloučení s oběma dobrovolnými hasiči, kteří našli smrt při pomoci druhým.

„Považujeme to za jednu z nejtragičtějších událostí posledních let, bohužel,“ smutní i generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky Vladimír Vlček, který byl na místě hned ve středu 15. září, tedy v den, který se zapsal nejčernějším písmem do historie jinak velmi poklidného menšího města v podhůří Chřibů.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x