Košt a lá Tlumačov. K pálence také sekaná

Foto: Romana Nelešovská
TLUMAČOV - Čas nejrůznějších degustací, koštů a ochutnávek v našem regionu vrcholí. Důkaz teď přinesli také v Tlumačově. K obligátním pálenkám tam vždy přidávají něco navíc. Tentokrát si mlsné jazýčky pochutnaly na tradiční dobrotě - sekané.

Když je dobrá sekaná a stejně tak ovocná pálenka, pořád tomu ještě něco chybí.

Tím „něco“ v tomto případě bylo hned deset bochníků výborného domácího chleba místní „kouzelnice“ paní Machálkové.

„Pět jich putovalo do tomboly, zbylé kusy jsme nakrájely pro návštěvníky,“ doladila přesnost informací Renáta Nelešovská z pořádajícího tlumačovského Kulturního a informačního střediska.

Pálenek bylo v soutěži bezmála padesát vzorků, gloriolou vítěze se pyšní Jiří Talaš s meruňkovicí ročník 2015.

Zatímco pro dobrou pálenku stačí sáhnout třeba do sklepa či do spíže, se sekanou je to jinak. Ta se prostě musí coby čerstvá pěkně připravit právě na danou přehlídku.

Do tlumačovské soutěže přispělo hned patnáct šikovných kuchařek a kuchařů. Odborná porota pak určila vítěze, lépe řečeno vítězku.

Nejvíce místním chutnala sekaná Anny Vilišové. Ta prozradila nejen tradiční recept z mletého vepřového masa včetně vajíček, cibule, česneku a koření. „Přidala jsem ještě anglickou slaninu,“ dodala oceněná vítězka coby inspiraci pro své následovníky.

V příštím roce chtějí Tlumačovští změřit síly co se paštik týče, zase zajímavý nápad a výzva.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x