Koupaliště na úvod prázdnin. Plno, poloplno, poloprázdno… a zase dokola

foto: zlin.cz
KORYČANY - Je to zřejmě nejvýchodněji (tu a tam i nejvýhodněji) položené koupaliště našeho Zlínského kraje. Koryčany skýtají u svých dvou bazénů krásy několika druhů. Tím prvním je panoramatický výhled do Chřibů, druhým nádherné beachvolejbalové kurty, kde se ovšem dá sportovat na vícero způsobů. Unikátní je bělostný písek. Nu a pak nezapomínejme ani na vizuálně hodně vydařenou obsluhu v bufetu v provedení mladých brigádnic.

Koryčanské koupaliště mívá v největších parnech nad třicet stínových stupňů velkou výhodu v tom, že se tu přeci jen dá uniknout obřímu dusnu a vedru. Ale i naopak.

„Když je nějakých sedmadvacet venkovních stupňů a mírně zafouká větřík, lidí přijde méně než třeba na jihu Moravy. A tak to zatím máme tak nějak vyrovnané. Chvíli veliké horko, druhý den o deset stupňů méně. Ve výhledu zase za dalších čtyřiadvacet hodin výrazné oteplení, nějaká ta kapka, prostě být si při pronájmu koupaliště čímkoliv jist, to se vlastně nedá,“ vypráví Vojtěch Včelař, který má koupaliště v pronájmu od města.

Hned vedle je pěkně navštívený kemp, o pár kilometrů dál hrad Cimburk, další cíl turistů. A také skalní útvary, z nichž nejlákavější je Kozel, ale mimo jiné třeba Kazatelna. Takže kam zajít anebo zajet na kole tu je pochopitelně vždy.

„My jsme tento kraj objevili před nějakými deseti lety, jezdíme sem moc rádi. Jen nás trápí, že má zavřeno velká místní restaurace na náměstí. Tam jsme se vždycky dobře najedli a za dobré peníze i napili,“ říká za partu pěti pánů ve středním věku Milan z Přerovska.

A ještě zvesela zpět ke koupališti. Také místní jej mají moc rádi. Jako rozkošná jeví se historka dědečka, když u piva vypráví o své vnučce, která si prý koupací čepici nasadila doma ráno hned před osmou a nechtěla ji prý za žádnou cenu sundat, aby v žádném případě nepřišla o návštěvu oblíbeného místa odpočinku celých rodin…