KOVED představil změny platné v dopravě od 1. září

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Společnost KOVED, tedy Koordinátor veřejné dopravy, jejímž stoprocentním vlastníkem je Zlínský kraj, svolala v minulém týdnu tiskovou konferenci. Na ní představila změny, které budou v dopravě platné od 1. září.

Zlínský kraj nastavuje v rámci svého území strategii veřejné dopravy a tarify jízdného jak v autobusové, tak i vlakové dopravě. Jeho zadání pak uvádí v platnost společnost KOVED. V současné době platí ve Zlínském kraji tzv. kilometrický tarif, díky kterému si může zákazník přesně vypočítat, kolik za cestu zaplatí.

Cena jízdy je 1 Kč za 1 km jízdy. K tomu je třeba připočítat jednotnou nástupní sazbu ve výši 9 Kč. Čím delší cesta bude, tím výhodnější cenu cestující zaplatí – zatímco cesta dlouhá 10 km vyjde na 19 Kč, 50 km projedete za 59 Kč. „Máme samozřejmě slevy pro děti, studenty a seniory,“ řekl ředitel společnosti KOVED Martin Štětkář.

Od tohoto roku může cestující v autobuse i vlaku platit běžnými platebními kartami, mobilním telefonem, kartou Zetka i kartou Moravskoslezského kraje ODIS. Dohodli jsme se s našimi železničními dopravci, což jsou České dráhy a Arriva, že budeme moci využívat kartu Zetka a ODIS i v jejich spojích. Výhodou je, že si zákazník koupí jízdenku na kartu Zet nebo ODIS a může pokračovat i vlakem vysvětlil Martin Štětkář. Tedy to, co lidé znají z linkové dopravy se rozšiřuje i do dopravy drážní.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x