KOVOZOO oslaví Den Země a pokřtí žraloka

Bagrová show, foto: KOVOZOO
STARÉ MĚSTO – V KOVOZOO se odehraje už 14. ročník Dne Země. Největším lákadlem je křest nového přírůstku do kovového zvěřince. Je jím šestimetrový žralok bílý.

Dnešní den láká do KOVOZOO hlavně rodiny s dětmi. Připravená je totiž oslava Dne Země, která představí bohatý program. V průběhu celého dne mohou děti plnit ekologicky zaměřené úkoly na jednotlivých stanovištích. A když se jim podaří zdolat všechny zákeřnosti, které si pro ně organizátoři připravili, získají odznak Ochránce planety.

Nejpopulárnější atrakcí je už tradičně bagrová a hasičská show. „Jde v podstatě o představení kovošrotové techniky v akci při zpracování kovového odpadu,“ říká za tým pořadatelů Martina Juřenová. Právě v hasičské show se divákům představí jednotka z Kunovic a ve dvou vstupech ukáže, jak probíhá vyprošťování osob z havarovaných vozidel. Na akci se předvedou také kolektivní systémy pro zpětný odběr odpadů, které přinesou spoustu poučné zábavy nejen pro děti na téma Recyklace.

Kromě hasičů se ale představí i policie a BESIP. A na stanovišti Uherskohradišťské nemocnice se zájemci naučí základy první pomoci.

Jedním z letošních témat Dne Země je pravěk. Ve spolupráci se střediskem volného času Klubko se děti vydají na výpravu po dinosauřích stopách. Dozví se také něco o jejich jídelníčku, zkusí si tyto pravěké plazy nakrmit a seznámí se s jednotlivými dinosauřími druhy. A dokonce si budou moci vyzkoušet práci archeologa. Stanoviště Muzea jihovýchodní Moravy potom představí poklady z pravěku, které náš kraj ukrývá. A Dinopark si pro dnešní den připravil makety dinosaurů ne stylu Jurského parku.

Pro větší návštěvníky a dospělé se bude promítat film „Původ života“ v Mobilním planetáriu. Na stanovišti hvězdárny Vsetín pak budou moci vyzkoušet hvězdářský dalekohled. A stanoviště brněnského VIDA! zasvětí příchozí do tajů přírodních a fyzikálních zákonů.

Největším lákadlem letošního ročníku je ale křest nového přírůstku do KOVOZOO. Je jím miminko žraloka bílého. Ale není dvakrát roztomilé, protože na délku měří hned šest metrů. Jeho slavnostní křest se uskuteční ve 14:00 hodin před Porodnicí.

Po celý den si zájemci budou moci zkusit i práci kováře, která je mnohdy při tvoření kovových zvířat nepostradatelná. Pro trochu odpočinku potom bude připraven Koutek zdraví a krásy, kde se o zkrášlení postarají šikovné studentky oboru kadeřnice a manikérky ze Střední školy služeb Uherské Hradiště. Zájemci se také budou moci zapsat do registru dárců kostní dřeně, přijde řada i na měření zraku a kdo bude chtít, dozví se něco o zdravém stravování jak lidských, tak zvířecích příslušníků rodiny.

Pro dospělé si program připravilo i AUTO UH. V prostoru „pod letadlem L610“ se budou moci projet elektrickým vozem Škoda. K vyzkoušení ale budou i „opilé brýle“ nebo trenažér na řízení závodní formule.

Letos bude návštěvníkům hrát Žlutá ponorka, folk-rock z Lipova – Huménečko, a zlatým hřebem je jeden z nejlepších světových protagonistů Eddie Mercuryho – slovenský zpěvák Peter Paul Pačut jako Queen revival band.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x