Kraj chce přispět na památník, který připomene návštěvu Jana Pavla II. na Velehradě

Cykloputování Soluň – Velehrad bude zahájeno v řecké metropoli 18. června. Foto: archiv, Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Památník, který bude připomínkou návštěvy papeže Jana Pavla II. na Velehradě v dubnu 1990, plánuje vybudovat obec Tupesy. Zlínský kraj jí na to hodlá finančně přispět, server Zlin.cz o tom informoval Jan Vandík z tiskového oddělení krajského úřadu.

Krajští radní doporučili zastupitelům schválit přidělení dotace obci ve výši 500 tisíc korun.

„Papež Jan Pavel II. navštívil Velehrad 22. dubna 1990. Na Velehradě, ani v okolí však doposud neexistuje připomínka této významné události. Přitom návštěva svatého otce téměř bezprostředně po sametové revoluci nebyla pouze událostí náboženskou, ale byla naprosto mimořádným impulzem pro směřování naší budoucnosti jak na domácím, tak mezinárodním poli. Je proto dobře, že zde taková připomínka vznikne a my ji hodláme finančně podpořit,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

Památník bude vybudován poblíž místa přistání Jana Pavla II. v místě těsně vedle stávající cyklostezky J. P. II – Tupesy – Velehrad. V těchto místech se při Dnech lidí dobré vůle a pravidelné celonárodní pouti nachází parkoviště pro návštěvníky a zastávka hromadné dopravy. Současně s památníkem zde vznikne také klidové odpočinkové místo, které se stane atraktivní zastávkou na tradiční poutní trase využívané poutníky mířícími na Velehrad. Památník bude zhotoven v podobě žulové stély s doplňky z litého kovu. Umělecky jej zpracuje i nainstaluje akademický sochař Otmar Oliva.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x