Kraj chce udržet mladé mediky v regionu. Zaučujícím lékařům nabídne až deset tisíc měsíčně

Foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Zlínský kraj chce motivovat zkušené lékaře k tomu, aby ve svých ordinacích zaučovali začínající mediky. Pro tyto účely vyčlenil ze svého rozpočtu dotaci ve výši 4,7 milionu korun na podporu tzv. rezidenčních míst, kde budou mladí lékaři získávat profesní zkušenosti.

Státem dotovaná takzvaná rezidenční místa pro jednotlivé zdravotnické obory vyhlašuje Ministerstvo zdravotnictví. Na tento projekt chce nyní navázat i vedení Zlínského kraje.

Chceme na tento program navázat a zkušené zaučující lékaře motivovat navíc i částkou z krajského rozpočtu, která může být ve výši až deset tisíc korun měsíčně. Minimální doba vzdělávání je u všeobecných praktických lékařů tři roky, v případě pediatrů pak čtyři a půl roku,“ uvedla náměstkyně hejtmana Zlínského kraje pro zdravotnictví Olga Sehnalová.

Zlínský kraj, stejně jako ostatní kraje republiky, trpí nedostatkem zdravotnického, lékařského i nelékařského personálu. Projevuje se to zejména nedostačujícím počtem lékařů v oblasti primární péče a ambulantních psychiatrů. Většina z nich je starších 50 let.

Především v menších a odlehlých částech regionu hrozí, že v horizontu patnácti let odejde velká část lékařů a tato péče nebude zajištěna.

I když má systémové řešení nedostatku lékařů v rukou stát, jako kraj na něj nemůžeme čekat. Jednou z možností, jak tomu předejít, je právě podpora vzdělávání mladých kolegů a jejich motivace k tomu, aby zůstali v regionu,“ dodala Olga Sehnalová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x