Kraj chce v holešovské průmyslové zóně vybudovat Technologické a vzdělávací centrum

Ilustrační foto: Zóna Holešov
ZLÍNSKÝ KRAJ – Ve Strategické průmyslové zóně Holešov chce Zlínský kraj vybudovat multifunkční Technologické a vzdělávací centrum. To by mělo být místem pro vědecké, výzkumné a testovací aktivity. Základem areálu o rozloze téměř 15 hektarů bude dopravní zařízení.

Zlínský kraj plánuje stavbu multifunkčního Technologického a vzdělávacího centra (TVC). Stavět by se mělo v průmyslové zóně Holešov a poskytlo by prostory pro výzkum a testování v různých oborech.

„V našem kraji aktuálně nemáme žádné podobné místo, které bychom mohli využívat k vědeckým, výzkumným a testovacím aktivitám. Plánované centrum by mělo tyto aktivity zajišťovat v oblastech materiálového výzkumu, environmentálních technologií, socioekonomických studií, informatiky, strojírenských oborů, robotiky nebo biomechaniky. Areál disponuje vhodnou dopravní dostupností a v jeho okolí se nachází mnoho společností a institucí, které mají potenciál pro jeho využití. Svůj zájem zapojit se do projektu konkrétními vědeckými aktivitami už projevila například Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně,“ informoval náměstek hejtmana Zlínského kraje Lubomír Traub.

Centrum by mělo mít základ v dopravně vzdělávací části. Tu by mohli používat pro školení například řidiči integrovaného záchranného systému, dopravní podniky nebo logistické firmy. Například IZS aktuálně bojuje s nedostatkem prostorů pro výcvik. Jednotlivé složky tak musejí využívat školicí střediska v jiných krajích nebo na Slovensku.

Dopravní okruh by měl být otevřen taky veřejnosti. Cvičit se tady budou například bezpečné jízdy řidičů nebo začátečníků v autoškolách. Do budoucna jsou v plánu taky dopravní akce pro děti a pořádání motoristických akcí. Prostor by ale mohly využívat i firmy z automobilového průmyslu pro testování svých výrobků.

Projektový rámec TVC Holešov už schválila Rada Zlínského kraje v září roku 2021. V listopadu stejného roku následoval souhlas Ministerstva průmyslu a obchodu pro umístění multifunkčního centra v holešovské zóně. Podmínkou ale je, aby se významně používalo hlavně pro vědu a výzkum.

Kraj si následně nechal zpracovat koncepční studii, která nastíní provoz, řízení centra, finanční proveditelnost a dopad projektu. Výsledek této studie ukazuje, že po technické, procesní i finanční stránce je tento rozsáhlý projekt proveditelný. Areál by měl být soběstačný a nemělo by být potřeba jeho provoz dotovat.

Otázkou ale zůstává, kdo bude provozovatelem celého areálu. Podle studie by totiž byl nejlepším řešením systém koncesního typu. Tedy že kraj bude areál vlastnit, ale provozovat jej bude soukromá společnost.

„Proto jsme letos na jaře na základě výběrového řízení vybrali dodavatele průzkumu trhu, kterým se stala Česká spořitelna, a.s. Ta osloví vytipované provozovatele i případné investory z České republiky a zahraničí a získá od nich zpětnou vazbu ohledně jejich možného zapojení do přípravy TVC Holešov a nalezení dlouhodobě finančně udržitelného řešení, které rozloží dopad realizace projektu na rozpočet kraje do několika let,“ uvedl náměstek Lubomír Traub.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x