Kraj chystá velký výkup pozemků, vznikne na nich domov pro seniory a další sociální služby

foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Odkoupení pozemků a budov by mělo přinést prostor pro vybudování nového domova pro seniory, odlehčovacích pobytových služeb, nebo domova pro děti se zdravotním postižením. Kraj má v plánu nakoupit pozemky za 51 milionů korun. Nová zařízení sociálních služeb by měla vyrůst v Hovězí, Jarošově, Bystřici pod Hostýnem nebo v Krásně nad Bečvou.

„Obyvatelstvo našeho kraje stárne nejrychleji ze všech regionů. Už nyní je jasné, že poptávka po sociálních službách bude růst a my na to musíme reagovat. Proto připravujeme nové pobytové služby. Schválili jsme pořízení pozemků a dalších nemovitostí za 51 milionů korun, kde tyto nové kapacity vybudujeme,“ říká statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, která má ve své gesci krajskou sociální politiku.

Největším připravovaným projektem je nový domov pro seniory v Hovězí. Na necelých čtyřech tisících metrech čtverečních by měla vyrůst budova, který nabídne kapacitu nejméně 51 lůžek. Zároveň by zde měla najít zázemí část klientů Domova pro seniory Karolinka. Další část z nich se potom přestěhuje do právě budovaného domova v Liptále.

„Obě nová zařízení nabídnou klientům příjemné, rodinné prostředí, s moderním vybavením a zázemím pro poskytování péče na nejvyšší úrovni,“ uvedla Ančincová.

Kraj počítá s odkupem i dalších pozemků a budov, které chce využít v rámci projektu transformace sociálních služeb. Velká ústavní zařízení chce přebudovat na menší.

Příkladem je uherskohradišťská místní část Jarošov. Zde na více než tři a půl tisících metrech čtverečních vyroste domov pro 12 dětí se zdravotním postižením. Součástí bude i odlehčovací pobytová služba pro další 3 děti. Do nové budovy by se tak měly přesunout služby z domova Na Bělince v Kunovicích.

Další projekt připravuje kraj v Bystřici pod Hostýnem. V plánu má koupit několik staveb a pozemků, na kterých vznikne pobytová služba komunitního typu pro 18 klientů. Jde tak o součást transformace Domova pro seniory se zdravotním postižením Javorník ve Chvalčově.

Poslední investicí pro kraj je odkup Penzionu Magnolie ve valašskomeziříčské části Krásno nad Bečvou. Po patřičných úpravách se sem přestěhují klienti chráněného bydlení z nevyhovující budovy v Zubří, kde jsou aktuálně v nájmu. Dobrou zprávou je, že by penzion mohl být připravený pro své nové obyvatele ještě v letošním roce.

„V případě zbývajících tří investičních akcí jsme teď na začátku procesu projektové přípravy. Stavební práce bychom chtěli zahájit na začátku roku 2026,“ doplnila statutární náměstkyně Ančincová.

--> --> --> --> -->