Kraj hledá adepty na titul Mistr tradiční rukodělné výroby

Ilustrační foto (Foto: Zlínský kraj)
ZLÍNSKÝ KRAJ – Adepty na titul Mistra tradiční rukodělné výroby pro příští rok hledá Zlínský kraj. Zájemci mohou posílat také nominace na zápis do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury, řekla serveru Zlin.cz Helena Mráčková z tiskového oddělení kraje.

Vyhodnocení zájemců o titul mistra i o zápis na seznam se uskuteční v příštím roce. „Titul Mistr tradiční rukodělné výroby Zlínského kraje se uděluje osobám, které dokonale ovládají dovednosti, postupy a technologie tradiční rukodělné výroby a přiměřeně svým možnostem předávají tyto znalosti budoucím generacím a prezentují své výrobky na veřejnosti,“ informoval radní Zlínského kraje Miroslav Kašný, který je zodpovědný za kulturu, památkovou péči, spolupráci s církvemi, mládež a sport.

Běžně se titul podle něj uděluje třem osobám v jednom roce. „Ovšem letos byl titul výjimečně přiznán třinácti mistrům. Důvodem je to, že deset osobností bylo již dříve vyznamenáno podobným titulem Ministerstva kultury ČR a je v našem zájmu tato ocenění sjednotit,“ dodal radní Kašný.

U návrhů na zápis do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Zlínského kraje je hlavním účelem ochrana, zachování, identifikace, rozvoj a podpora nemateriálního kulturního dědictví na území Zlínského kraje. „Tento titul byl ve Zlínském kraji přiznán následujícím artefaktům, a to Valašskému odzemku, Jízdě králů, Slováckému verbuňku, Tradičním hodům s právem na Uherskohradišťsku, Výtvarnému navrhování a tkaní tapisérií a Ruční výrobě umělých květin, vonic a vínků,“ vyjmenoval Kašný.

Předkladateli  návrhů mohou být vědecké a odborné instituce, muzea, občanská sdružení, neziskové a zájmové organizace, fyzické osoby působící v daném oboru, orgány státní správy a samosprávy- „Návrhy do obou iniciativ je možné posílat na formulářích k tomu určených do Slováckého Muzea v Uherském Hradišti, které je pověřeno výkonem Centra péče o tradiční lidovou kulturu Zlínského kraje. Termín pro přijímání návrhů na příští rok je stanoven od 1. října 2020 do 28. února 2021,“ upřesnila vedoucí odboru kultury a památkové péče krajského úřadu Romana Habartová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x